Tusk:O Srbiji se neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Briselu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je da se o budućnosti Srbije neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Ankari ni u Briselu već u Srbiji

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

19:26

Tusk:O Srbiji se neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Briselu
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

U obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje je u celini izgovorio na srpskom jeziku, on je rekao da je uveren, znajući srpsku istoriju, da Srbi neće dopustiti da ne odlučuju sami o svojoj budućnosti.

On je naglasio da je EU mesto gde niko nikome ništa ne nameće.

"Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana", poručio je on, dodajući da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju glavni razlog njegove posete.

"Na samitu u Sofiji potvrdićemo spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona", poručo je Tusk.

Kako je dodao, jedna od tema razgovora bio je i dijalog sa Prištinom.

"Hteo bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem, ali i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti", poručio je Tusk.

U tom kontekstu citirao je i srpskog pisca Borisava Pekića koji je, kako je rekao, život posvetio evropskim vrednostima i pre 30 godina napisao članak "Želja za Evropom" u kojem je rekao da želi da istorija Srbije bude i njena budućnost a ne samo patriotsko sećanje.

Kako kaže, otada su region i Srbija prošli kroz teška vremena, a sada je vreme da se gradi budućnost uz Srbiju kao deo objedinjene Evrope.

"Mnogo puta ste u istoriji dokazali kao tvrdoglavi i nezavisni, da sami odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promeni", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Kao Poljak rođen i odrastao u sličnom uređenju znam kako smo se divili vašoj hrabrosti, bili smo deo istog bloka, ali ste vi imali veću političku nezavisnost.

"U mojoj generaciji još živi legenda o vašem herojskom otporu tokom Drugog svetskog rata. kao Poljak odlično znam o čemu govorim. Od tog doba i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani, nego ne", poručio je Tusk.

"U EU smo izgradili zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. Zato treba posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno možemo skoro sve da postignemo - prosperitet, viši strandard života, demokratiju, uz valdavin u zakona i slobodu govora, bezbednost i iznad svega uzajamno poštovanje i očuvanje nacionanog idenititeta", kaže visoki evropski zvaničnik.

Kako je rekao, stoji pored prijatelja i predsednika Srbije - Srbina od krvi i mesa.

"U njemu prepoznajem srodnu dušu. I sam sam bio fudbalski navijač. Aleksandar Vučić je živi dokaz da u isto vreme možete biti veliki patriota i racionalni pragmatičar", poručuje on i dodaje da je Vučić i pokretač ambiciozne vizije ekonomskog povezivanja regiona.

"Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti samit u Sofiji će biti posvećen i jačanju privredne saradnje", rekao je Tusk, podsetivši da je EU i sada najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije.

Dodao je da je želja ipak da se i u budućnosti razvijaju ekonomske veze zato će, kaže, samit imati za cilj da pojača povezanost EU i Zapadnog Balkana, da osnaži saradnju.

Pomenuo je u tom kontekstu investicije u puteve i železnice, olakšan prelaz granica, niže troškove rominga...

Zahvalivši Vučiću na gostoprimstvu, primetio je da je za posetu Beogradu kao i uvek morao dobro da se pripremi, što je pojasnio sledećim zapažanjem o Srbiji: "Zato što znam da ste u politici kreativni kao Tesla u nauci, efikasni, kao Đoković u tenisu, šarmantni kao kad se zaigra kolo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: