Vučićev kabinet: Sa Sorosem o EU, preduzetništvu i Romima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa zamenikom predsedavajućeg Fondaciji za otvoreno društvo Aleksandrom Sorosem.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Kako se navodi u saopštenju iz Vučićevog kabineta, oni su razgovarali o napretku Srbije u evropskim integracijama, unapređenju preduzetništva i položaja Roma u Srbiji.

Aleksandar Soros izrazio je spremnost za veću podršku reformama, jačanju kapaciteta državnih institucija i jačanju demokratskih procesa u Srbiji, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Dodaje se da je Fondacija za otvoreno društvo spremna da pomogne koliko god je u njenoj moći u unapređenju položaja Roma u Srbiji, što bi u velikoj meri doprinelo i njihovom većem učešću u javnom životu.

Tema razgovora bilo je i unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u razvoju preduzetništva, u čemu će pomoć pružiti kako lokalna zajednica u kojoj žive, tako i cela Srbija. "Srbija ima priliku da iskoristi evropske i nacionalne resurse da unapredi položaj najugroženijih građana Srbije, među kojima su i Romi", rekao je Soros.

Vučić i Soros razgovarali su i o pozitivnom aspektu života i stvaralaštva Roma u Srbiji kao što su kultura i umetnost.

Fondacija je nedavno pokrenula Evropski romski institut za umetnost i kulturu u Berlinu, a Srbija razmatra mogućnost otvaranja ogranka Instituta u Beogradu.

Predsednik Vučić je zahvalio Fondaciji na zalaganju da sedište inicijative Saveta za regionalnu saradnju "Integracija Roma 2020" bude u Beogradu i pod pokroviteljstvom vlade Srbije, i izrazio očekivanje da će saradnja sa tom regionalnom inicijativom biti još plodotvornija.

Sastanku su prisustvovali članica borda Romskog programa Sonja Liht, direktor Odeljenja za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti Željko Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Dragana Jovanović, piše u saopštenju.

Politika

strana 1 od 268 idi na stranu