"Vrlo verovatno da su Rusi odgovorni za trovanje špijuna"

London -- Britanska premijerka Tereza Mej izjavila da postoji "velika verovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Mejova je rekla da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom kakav pravi Rusija, preneo je Asošiejted pres.

Mejeva je u rekla u britanskom Parlamentu da je ambasador Rusije pozvan da objasni kako je došlo do toga da je ruski nervi agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao "novičok", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ona je rekla da je ruski ambasador u Londonu pozvan da objasni da li je trovanje "direktna akcija ruske države" ili posledica "gubitka kontrole" nad zalihama nervnih agenasa.

"Ako ne bude kredibilnog odgovora, zaključićemo da se ova akcija svodi na nezakonitu upotrebu sile ruske države protiv Velike Britanije", rekla je Mej.

Mej je rekla da je ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao ambasadoru Rusije da Moskva mora "odmah da obezbedi puno i kompletno otkrivanje" programa "novičok" Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom prošle nedelje u engleskom gradu Solsberiju. ; ; ;

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Velika Britanija treba da ustanovi šta se desilo bivšem ruskom dvostrukom agentu pre no što Rusiju optuži za njegovo trovanje.

"Prvo tamo treba da dođete do kraja te stvari, i onda možemo da razgovaramo o tome", rekao je Putin na jugu Rusije na pitanje novinara Bi-Bi-Sija (BBC) da li je Moskva odgovorna za trovanje, preneo je Tass.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Skripalj radio za britansku službu i da je otrovan na britanskoj teritoriji i da stoga to "nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom".

Sergej Skripalj je u Rusiji 2006. godine osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6, osuđen na 13 godina zatvora, a oslobođen je u razmeni špijuna 2013. godine.

Agencija AFP dodaje da su 4. marta Sergej Skripalj (66) i njegova 33-godišnja kćerka Julija nađeni otrovani na klupi u gradiću Solsberiju, u Engleskoj. Bili su u "kritičnom, ali stabilnom stanju", i od tada su pod "intenzivnom negom", dok je jedan policajac, takođe žrtva istog agresivnog otrova, "u ozbiljnom, ali stabilnom stanju" i "svestan".

"Novičok" je "opasniji i sofisticiraniji od sarina ili VX-a", dva druga agresivna otrova, "i teže se identifikuje", rekao je Gari Stivens, profesor farmakologije na Univerzitetu Reding, u južnoj Engleskoj. Taj otrov izaziva "usporavanje rada srca i stezanje disajnih puteva, što dovodi do smrti gušenjem", prenela je agencija AFP.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu