Izveštaj: Britanske granice nisu pripremljene za Bregzit

London -- Britanske granice i imigracioni sistem nisu pripremljeni za Bregzit, ističe se u danas objavljenom parlamentarnom izveštaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Odlaganje vlade da predstavi imigracioni plan tzv. Beli papir, nesigurnosti i smanjenje sredstava su razlozi koji dovode do nespremnosti, navedeno je u izveštaju, prenela je agencija Rojters.

Kancelarija premijerke Tereze Mej saopštila je da razmatra različite opcije za imigracioni sistem posle izlaska Velike Britanije iz EU i da će osnovne planove predstaviti "kada budu gotovi". "Više od godinu dana, vlada još nije predstavila glavne detalje o registraciji sadašnjih (EU) stanovnika", piše u izveštaju.

Odlaganje vlade da predstavi plan registracije stanovnika drugih nacionalnosti i tranzicionog perioda onemogućava graničnim i imigracionim zvaničnicima da urade dobro svoj posao, upozoreno je u izveštaju britanskog parlamenta.

Suzbijanje imigracije je ključni razlog zbog kojeg su 2016. godine Britanci glasali za napuštanje EU. U Britaniju je pristigao ogroman broj gradjana EU, naročito iz siromašnijih zemalja istočne Evrope, prenosi Rojters.

Mej je rekla da će evropski gradjani, koji dodju u Britaniju posle Bregzita sledeće godine, možda izgubiti neka prava, što je dovelo do neslaganja sa zvaničnicima EU zbog odnosa Britanije prema tim gradjanima tokom tranzicionog perioda, navela je britanska agencija.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu