Zastarela jedina optužnica protiv Mire Marković

Deo optužnice koji se odnosi na pet od 12 osoba koje se terete za zloupotrebe pri dodeli stanova u vlasništvu države zastareo je u decembru 2017.

Izvor: Beta, insajder.net

Utorak, 09.01.2018.

12:37

Zastarela jedina optužnica protiv Mire Marković
screenshot

Na toj optužnici je i supruga nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića Mirjana Marković, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako se navodi, Viši sud je u nekoliko navrata opominjao Više tužilaštvo u Beogradu da ispravi greške u novčanim iznosima u optužnici.

Tužilaštvo je izmenjenu optužnicu dostavilo oktobra 2017, neke cifre su bile izmenjene ali se iznosi koji se pojedinim optuženim stavljaju na teret ponovo nisu poklapali, piše CINS.

Zastarevanjem optužnice u potpunosti je obustvaljeno gonjenje troje ljudi – nekadašnjeg službenika opštine Novi Beograd Milutina Miloševića, Miloša Batina i Zorana Perića.

Deo optužnice zastareo je i protiv bivše generalne sekretarke Vlade Srbije Živke Knežević, ali će se njoj suditi po drugim tačkama optužnice.

Tokom prethodnih godina postupak je zastareo protiv nekadašnje ministarke za izbeglice Bratislave Morine i bivšeg funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Petra Zekovića.

Osim Mirjane Marković, na optužnici su i bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, nekadašnji ministar u Vladi Srbije Branislav Ivković, nekadašnji načelnik resora Državne bezbednosti MUP Srbije Jovica Stanišić i nekadašnji funkcioneri Državnog preduzeća za izdavanje nekretnina (Dipos).

Poslovanjem ovog državnog preduzeća novinari redakcije Insajder bavili su se u nekoliko navrata.

Kako je pisao Insajder, uprkos tome što je dovođena u vezi sa brojnim aferama, suđenje za nezakonitu dodelu stanova jedini je postupak koji se vodi protiv bivše predsednice JUL-a.

Suđenje u tom slučaju traje oko 15 godina, optužnica je u više navrata menjana, a ceo sudski postupak je na početak vraćan najmanje pet puta.

Suđenje optuženima u slučaju nezakonite dodele državnih stanova, obeležen je stalnim odlaganjima ročišta i početka suđenja.

Razlozi za odlaganja bili su raznovrsni: od nedolaska optuženih ili branilaca, do promene Zakonika o krivičnom postupku, pa sve do preklapanja termina s pretresima u Specijalnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: