Svet 2

07.05.2024.

9:50

Drama, hitno se oglasili: Borbeni avon ispalio rakete

Australija optužila kineski borbeni avion da je prošlog vikenda ispalio signalne rakete u pravcu pomorskog helikoptera koji se kretao iznad međunarodnih voda Žutog mora.

Izvor: CNN, Novosti

Drama, hitno se oglasili: Borbeni avon ispalio rakete
EPA/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Tu akciju je premijer Entoni Albaniz ocenio kao "potpuno neprihvatljivu", piše CNN, a prenose Novosti.

Australijski helikopter MH-60R "Sihok" za vreme incidenta bio je u patroli sprovodeći sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Kanberi, dodajući da su tim potezomom ugroženi životi posade helikoptera.

"Ovo je bio nebezbedan manevar koji je predstavljao rizik za letelicu i osoblje", navodi se u saopštenju australijskog ministra odbrane Ričarda Marlesa.

Kineski avion "ispustio je signalne rakete oko 300 metara ispred helikoptera 'Sihok' i oko 60 metara iznad njega“, rekao je Marles u intervjuu za "9 Njuz" u ponedeljak.

Nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima, ali signalne rakete mogu dovesti do obaranja helikoptera ako udare i oštete njegove elise, ili ako se domognu u motora letilice.

Incident je najnovija eskalacija na rastućih tenzija u međunarodnim vodama između kineske vojske i drugih nacija, a dolazi u trenutku kada Kanbera i Peking teže zbližavanju nakon nekoliko strašnih trgovinskih sporova i zategnutih odnosa.

Prema australijskoj mornarici, MH-60 "Sihok” je dvomotorni helikopter sa tročlanom posadom.

Kina u ovom trenutku nije izdala nikakvo saopštenje o ovom incidentu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: