Hronika 1

07.05.2024.

10:06

Akcija SBPOK-a, digao se i SAJ: Devetoro uhapšenih; Zaplenjeno 150 kilograma droge

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije i uz asistenciju Specijalne antiterorističke jedinice uhapsili su devetočlanu organizovanu kriminalnu grupu.

Izvor: Tanjug

Akcija SBPOK-a, digao se i SAJ: Devetoro uhapšenih; Zaplenjeno 150 kilograma droge
Profimedia

Podeli:

Srpska policija je u saradnji sa kolegama iz Austrije, Slovenije i Češke, u višemesečnoj zajedničkoj međunarodnoj akciji pod nazivom "Belvedere", zaplenila veću količinu droge, a tom prilikom u Srbiji je uhapšeno devet članova organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče za krijumčarenje narkotika na teritoriji naše zemlje, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije i drugih država Evropske unije.

Pretresom stanova i drugih objekata koje su osumnjičeni koristili na 15 lokacija u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Leskovcu i Nišu, policija je zaplenila oko 168 kilograma amfetamina, pet kilograma marihuane, oko 10.000 tableta opojne droge MDMA, tri litra amfetaminskog ulja i pet litara akumulatorske kiseline potrebne za proizvodnju amfetamina, kao i dva pištolja i oko 60.000 evra, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se i to da je V. Š. (1971. godište), za koga se sumnja da je vođa ove grupe, uhapšen juče u Češkoj na osnovu međunarodne poternice Interpola koju je za njim raspisala Srbija, a iz MUP-a podsećaju da je takođe, u januaru ove godine u Bosni i Hercegovini, uhapšen M. T. (34), takođe osumnjičen da je pripadnik ove kriminalne grupe.

Srpska policija je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga uhapsila I. Š. (1985), P. D. (1997), M. P. (1977), S. D. (1956), A. G. (1978), M. M. (1992), S. J. (1979), Z. H. (1993) i M. I. (1992).

Uhapšeni na teritoriji Srbije privedeni su, uz krivičnu prijavu, nadležnom tužilaštvu i određen im je jednomesečni pritvor.

Ranije danas Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su oni uhapšeni u zajedničkoj akciji Tužilaštva i SBPOK 4. maja na teritoriji Srbije, dok je na teritoriji Češke 6. maja lišen slobode jedan od organizatora te kriminalne grupe V.Š.

Grupa se sumnjiči da je na teritoriji Srbije u periodu od 27. septembra 2023. do 4. maja 2024. godine izvršila krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl 246 KZ i udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl 346 KZ.

Sumnja se da je grupa u tom periodu prodala na teritoriji Srbije oko 172 kilograma amfetamina i 10.000 tableta MDMA (ekstazi).

Prilikom pretresa pronađena je i oprema i supstance koje su namenjene za proizvodnju opojne droge i oko 50.000 evra.

Na saslušanju kod javnog tužioca za organizovani kriminal jedan od organizatora I.Š. i jedan od pripadnika M.P. su priznali izvršenje krivičnog dela.

Javni tužilac za organizovani kriminal predložio je sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnnosu na sva lica odredi pritvor o čemu je sud doneo rešenje o pritvoru za sve osumnjičene, navodi se u saopštenju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: