Utorak, 12.12.2017.

14:37

Oluja pravi haos: Gorski kotar odsečen, u BiH lete krovovi

Olujni vetar koji duva u celoj Hrvatskoj napravio probleme u saobraćaju. Slovenački premijer otkazao put u Pariz. U BiH letelo drveće i krovovi.

Izvor: Tanjug

Oluja pravi haos: Gorski kotar odsečen, u BiH lete krovovi

Najgora je situacija u Gorskom kotaru koji je, prema pisanju hrvatskih medija, potpuno odsečen od zemlje. U tom delu Hrvatske zatvoreni su svi državni i lokalni putevi, pre svega zbog opasnosti od pada stabala na kolovoz i otežanog uklanjanja, prenosi Index.hr.

Deo auto-puta Rijeka - Zagreb otvoren je samo za putnička vozila, dok je na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja zabranjen saobraćaj za autobuse na sprat, moticikle i vozila sa kamp-prikolicama.

Hrvatski auto-klub upozorava i na mokre kolovoze i moguće odrone u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, centralnoj i severozapadnoj Hrvatskoj. Ranije danas zatvoren je bio granični prelaz Gruškovje/Macelj sa Slovenijom zbog odrona i stabala na kolovozu ali i odrona zemlje.

Zbog olujnog vetra i jakih kiša nekoliko puteva u Sloveniji je neprohodno, a brojna domaćinstva u zemlji ostala su bez struje i vode. U centralnom delu Slovenije u okrugu Ljubljane oko 18.000 domaćinstava ostalo je bez struje, dok je još 10.000 potrošača u mariborskom okrugu takođe bez struje, saopštila je kompanija Elektro Maribor, prenosi agencija STA.

Vetar je oborio mnoga stabla zbog čega su neprohodni i glavni putevi, dok je autoput Draženci-Gruškovje koji vodi ka Hrvatskoj zatvoren zbog odrona. Na severozapadu zemlje zatvorene su osnovne škole, a u Koruškoj i Celju vetar je odneo krovove sa par kuća i prodavnica.

Takođe u pojedinim delovima zemlje došlo je i do porasta nivoa reka i potoka zbog kiša i zapušenih kanala, a kako su zvaničnici najavili u toku popodneva će možda doći i do poplava.

U BiH jaki udeari vetra napravili su štetu u nekoliko opština. U Tešnju je oboren minaret i oštećena džamija, zbog čega je oštećeno i više trgovackih objekata koji se nalaze u blizini, prenosi Fena.

U naselju Jevadžije oborena je krovna konstrukcija sa stambenog objekta, a u mestu Raduša došlo je do obaranja električnog-stuba i kidanja elektro-vodova. Na teritoriji opštine Maglaj jak vetar takodje je rušio stabla i krovove sa kuća.

Na snazi je još uvek vanredno stanje na regionalnom putu Turbe - Banjaluka, a jaki udari vetra zabeleženi su i na ostalim putevima u BiH, a posebno na deonicama u planinskim predelima. Kako se navodi, vozači se upozoravaju na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

U Banjaluci naleti vetra dostižu i do 100 kilometara na sat, a povređene su tri osobe kada je vetar na dve lokacije srušio krov, prenosi RTRS.

U tom gradu oštećeno je šest motornih vozila, porušen veći broj stabala, reklama, saobraćajnih znakova i komunalne opreme, a na snazi je i dalje narandyyasti meteo alarm. Zbog nevremena, brojne opštine u Srpskoj i dalje su bez struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: