Zaev: Srbiju i MKD sada, kao i pre, mnogo toga povezuje

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Beogradu da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

11:42

Zaev: Srbiju i MKD sada, kao i pre, mnogo toga povezuje
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju "sada kao i pre" povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

Zaev je rekao da je sa srpskom premijerkom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da je Makedonija podržala predlog da sedište Sekretarijata za transport u okviru Berlinskog procesa bude u Beogradu.

U razgovoru je bilo reči i o ekonomskoj saradnji koja je ocenjena kao dobra, a premeijr Makedonije je naveo da je Srbija na trećem mestu trgovinskih partnera Makedonije sa razmenom od oko 700 miliona dolara godišnje.

Bilo je reči i o položaju srpske manjine u Makedoniji i makedonske u Srbiji, dodao je premijer Makedonije.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su posete na najvišem nivou veoma važne za zaštitu nacionalnih manjina, makedonske u Srbiji i srpske u Makedoniji.

"Ove posete su veoma važne da bi se bavili zaštitom nacionalnih manjina u obe zemlje. Uvek postoje novi izazovi (...) dobro je potpisati ugovor o kulturnim obeležjima i spomenicima da bi se regulisala pitanja (...) važna za Srbe u Makedoniji", rekao je Zaev na konferenciji za novinare sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Makedonski premijer je rekao da je Makedonija prihvatila inicijativu Beograda za otvaranje kulturnih centara Makedonije i Srbije u Beogradu i Skoplju.

On je rekao se prava manjina konstantno unapređuju i da se svi koraci preduzimaju u tom smeru. Zaev je pohvalio saradnju dve zemlje po pitanju korišćenja jezika.

"Ima još da se radi. Mi smo bliski narodi, imamo mnogo zajedničkog, istoriju i prijateljstvo. Političari moraju da prate potrebe građana i stvaraju perspektive", naveo je Zaev.

Prema njegovim rečima, Makedonci Srbiju stavljaju na prvo mesto među susedima, o njoj imaju najbolje mišljenje i sa Srbijom žele najbolje odnose.

Premijerka Ana Branbić kaže da je sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim dogovorena sednica dveju vlada krajem februara ili početkom marta.

Osim toga, ona je naglasila da je njegova poseta važna za ceo region i produbljivanje saradnje dve zemlje.

"Reginalna saradnja i regionalno povezivanje je veoma važno, jer bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija Zapadnog Balkana", rekla je Branabićeva posle sastanka sa Zaevim u Palati "Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: