Mugabe "spreman da umre za ono što je ispravno"

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegova supruga Grejs "spremni su da umru za ono što je ispravno", rekao je Mugabeov nećak, Patrik Žuvao.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

On se telefonom obratio Rojtersu sa "tajne lokacije" u Južnoj Africi, rekavši da je Mugabe jedva spavao otkad je vojska preuzela vlast u sredu, ali da je njegovo zdravnje "dobro".

AP javlja da je državna televizija Zimbabvea objavila da je država "slobodna i oslobođena", dok Mugabe, s druge strane, odbija da odstupi sa pozicije predsednika, uprkos tome što se nalazi u kućnom pritvoru.

Hiljade Zimbabveanaca preplavilo je danas ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsednika Mugabea.

"Ovo su suze radosnice. Celog života sam čekao ovaj dan. Napokon smo slobodni", rekao je Rojtersu 34-godišnji Frenk Mucindikva, držeći zastavu Zimbabvea.

Učesnici protestnog marša protiv Mugabea grle vojnike, uzvikujući "Odlazi, odlazi, generale naš", i noseći transparente s natpisom "Ne Mugabeovoj dinastiji", navodi agencija pozivajući se na očevice.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su građane da se okupe u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup.

U petak se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, a istog dana ga je njegova vladajuća stranka ZANU-PF pozvala da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

"Provincijske strukture ZANU-PF u svih 10 provincija zemlje sastale su se danas i pozvale na ostavku svog prvog sekretara, predsednika Roberta Mugabea. Takođe su pozvali na ostavku sekretara ženske lige i prve dame Grejs Mugabe", preneo je državni list "Herald".

AP navodi da su građani Zimbavea gledali vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima.

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao prestarog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

AP kao primer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Svet

strana 1 od 12996 idi na stranu