"Senjor, Pućdemon.."; Opozicionar pocepao plan separatista

Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 27.10.2017.

14:43

screenshot

On je istakao da "secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji".

Karlos Karisoza, portparol Građanske partije koja se zalaže za jedinstvo Španije, pocepao je primerak predloga zakona o proglašenju nezavisnosti tokom današnje rasprave uoči očekivanog glasanja u katalonskom parlamentu, prenosi AP.

"Ovim papirom pretvarate Katalonce koji vas ne slede u siročad bez vlade i zato vam Građanska partija neće dopustiti da uništite Kataloniju", istakao je Karisoza.

On je naveo da je "danas tužan i dramatičan dan u Kataloniji, kada secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji".

Secesionisti imaju neznatnu većinu u parlamentu, napominje američka agencija.

Istovremeno, više stotina gradonačelnika katalonskih gradova zajedno su uzvikivali "Nezavisnost!" unutar zgrade katalonskog parlamenta.

Oni su podršku separatistima pružili nekoliko sati uoči očekivanog glasanja u parlamentu te španske pokrajine o predloženom otcepljenju od Madrida i formiranju nezavisne republike.

Katalonski separatistički nastrojeni poslanici su prethodno danas podneli predlog o glasanju na predstojećoj sednici regionalnog parlamenta o uspostavljanju republike nezavisne od Španije.

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi republiku Kataloniju.

Navodi se da su zahtev podneli poslanici saveza stranaka Zajedno za "da" (Djunts pel si), kojem pripada i Katalonska evropska demokratska partija (PDEKAT) predsednika katalonske vlade Karlesa Pućdemona, kao i poslanici Kandidature za narodno jedinstvo (KUP), stranke koja je partner u Pućdemonovoj vladi.

Premijer Španije Marijano Rahoj rekao je u Senatu da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice". Senat se danas okupio kako bi glasao o pokretanju Člana 155 Ustava Španije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: