Ruski vojni časopis: Srpski piloti malo lete i stari su

Ruski vojni časopis pisao o vazduhoplovnoj vežbi "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije - BARS". "Mali broj naleta srpskih pilota, starih oko 40 godina".

Izvor: Beta
Podeli
screenshot
screenshot

Radi se o časopisu "Krasnaja zvezda" koji je ocenio da je obuka u ruskom i srpskom vojnom vazduhoplovstvu "radikalno različita" jer srpske kolege imaju mali godišnji nalet od oko 20 časova.

"Treba imati na umu da je sistem obuke u ruskom i srpskom ratnom vazduhoplovstvu radikalno različit, jer oni imaju manje naleta", rekao je za taj časopis neimenovani ruski pilot, učesnik vežbe "BARS 2017". On je rekao da srpski piloti imaju mali godišnji nalet od svega 20 časova leta i da je ta činjenica uzeta u obzir prilikom planiranja zadataka.

Isti list i ranije je imao slične primedbe prilikom zajedničkog uvežbavanja pilota dve zemlje.

Prilikom vežbe "BARS 2015", u oktobru 2015, na samom početku izveštaja "Krasnaje zvezde" novinar tog lista primetio je da je prosečna starost pilota lovačke avijacije Vojske Srbije oko 40 godina.

"Prosečna starost srpskih avijatičara je oko 40 godina. Neki od njih su učestvovali i o odbrani od NATO napada na Beograd 1999. godine. Naši prvoklasni vojni piloti imaju osam do deset godina manje od svojih kolega iz Srbije", navedeno je u tom tekstu.

Tada je takođe navedeno da srpski piloti imaju po 12 sati godišnjeg naleta, za razliku od ruskih kolega koji godišnje u vazduhu provedu između 100 i 150 sati, zbog čega je unapređenje letačkih veština njihov prioritet.

Taktička letačka vežba "BARS 2017", u kojoj su ruski i srpski piloti uvežbavali gađanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva iz lovaca MiG-29 i helikoptera Mi-8, završena je 7. oktobra posle trodnevnih aktivnosti na aerodromu kod Voronježa. Piloti su tokom vežbe obavili 75 poletanja, proveli u vazduhu više od 91 časa i dejstvovali sa 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi.

Na vežbi je učestvovalo 14 pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu