Info / Svet 1

Gradić između Katalonije i Valensije u strahu od podele

Stanovnici San Rafaela del Rija, gradića na granici između Katalonije i Valensije, strahuju da bi sukob Madrida i Barselone mogao da ih podeli.

Izvor: Tanjug
Foto: Gettyimages

"Ljudi su nervozni i uplašeni, jer se osećaju kao da doživljavaju slobodan pad", kaže Gvadelupe Espinoza (47) sa katalonske strane reke koja protiče kroz grad sa svega nešto više od 500 stanovnika, kao prirodna granica između dve pokrajine, prenosi AP.

Veći deo San Rafaela, uključujući gradsku skupštinu, nalazi se u regionu Valensije, koja ne namerava da napusti Španiju, ali sa Katalonijom deli sistem navodnjavanja, puteve, električne mreže, pa čak i pozivni telefonski broj.

Gradonačelnik Domingo Hiner smatra da sukob između katalonskih i španskih vlasti, zbog referenduma o otcepljenju Katalonije koji je Madrid zabranio, neće imati velikog uticaja na taj grad, istakavši da susedi sa obe strane reke Senije mirno zajedno žive.

Ove nedelje nije bilo nikakvih vidljivih nagoveštaja sukoba u San Rafaelu čiji se stanovnici, kako kažu, odlično slažu, iako se neki identifikuju kao Katalonci, a drugi kao Španci.

"Valensija i Katalonija se razlikuju, ali iako granica postoji, grad je jedinstven", navodi 20-godišnji Nacari Reverte.

Međutim, ima i onih, pogotovu među stanovnicima koji imaju dovoljno godina da se sećaju oštrih mera španskog generala Fransiska Franka protiv separatizma, koji ukazuju da su proteklih godina tenzije porasle usled rastućeg neprijateljstva između katalonskih secesionističkih lidera i vlade u Madridu.

"Imam brata koji se zalaže za nezavisnost, ali o tome ne možemo da razgovaramo jer se uvek posvađamo, a ja to ne želim", navodi Hektor Revreter, 74-godišnji penzioner.

Reverter živi na katalonskoj strani San Rafaela, ali se protivi nezavisnosti i kaže da će se preseliti na špansku stranu ako se reka pretvori u spoljnu granicu nezavisne Katalonije.

"Ne želim nikakve granice. Radije bih umro nego da tako nešto doživim", ističe on.

Na katalonskom referendumu održanom 1. oktobra, pravo glasa su imali samo oni stanovnici grada koji žive na katalonskoj strani, a izjašnjavali su se u obližnjem katalonskom gradu Uljdekona.

Katalonski lideri su najavili da će proglasiti nezavisnost te severoistočne pokrajine nakon što su stekli ogromnu podršku za otcepljenje na referendumu koji je Madrid pokušao da spreči, a ostaje da se vidi da li će se ishod odraziti na grad kroz koji prolazi granica koja je do sada bila - samo zanimljivost.

Komentari 1
Čitajte
Pošalji komentar