Šarčević: Razrešenje direktora zasnovano na propustima

Roditelji nezadovoljni smenom direktora škole “Svetozar Miletić“ u Zemunu razgovarali su sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
B92
B92

Kako saznajemo, roditelji su zadovoljni što su posle nekoliko dana uspeli da razgovaraju sa Šarčevićem, a ministar im je obećao da će pokušati do petka da prouči svu dokumentaciju koja se odnosi na smenu direktora škole Miroljuba Mosurovića.

Da podsetimo, Mosurović je 11 godina bio direktor ove zemunske osnovne škole.

Obrazloženje o njegovoj smeni sadrži osam tačaka, a između ostalog navodi se da se u odeljenjima nalazi veći broj učenika od propisanih, kao i da je bilo spornog zapošljavanja.

Mosurović negira navode i tvrdi da se sve može “proveriti za dva minuta“.

Šarčević je na sastanku održanom u ministarstvu naglasio je da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima.

"Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta mi imamo problem celog sistema", rekao je Šarčević.

On je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora.

"Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto", rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro, i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona.

"Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godini dana, i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije", rekao je Šarčević.

On je rekao da šlola trenutno ima v.d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom i da postoje uslovi da se nastava odvija.

"Nakon dodatne analize ; rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen", kazao je ministar.

U saoštenju je navedeno da su predstavnici Saveta roditelja izrazili zahvalnost na prilici da razgovaraju sa ministrom i uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

Roditelji i đaci Osnovne škole "Svetozar Marković" već nekoliko dana protestuju zbog smene direktora te škole. Đaci od drugog do osmog razreda na nastavu nisu išli niti jedan čas od početka školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu