"Male šanse da Ratka Mladiće puste da se leči u Srbiji"

Beograd -- Ministar Rasim Ljajić izjavio da do sada pred Vladom nije bilo formalnog zahteva da se u Hag pošalju garancije za puštanje Ratka Mladića na kućno lećenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma, mađutim, navodi da je to nadležnost Ministarstva pravde, koje će sigurno doneti odgovarajuću odluku.

Načelno govoreći, kaže Ljajić, Vlada je u svim dosadašnjim slučajevima, i o kome god da se radilo, na svaki zahtev odbrane davala garancije ili za privremeno puštanje do početka suđenja ili za puštanje na slobodu radi lečenja.

"U izuzetno retkim slučajevima i situacijama, Hag je odgovarao pozitivno kada govorimo o zahtevima i razlozima za lečenje s obzirom na to da oni smatraju da je zdravstveni sistem Holandije dovoljno kompetentan, stručan i opremljen da može da pruzi odgovarajuću zdravstvenu zaštitu", rekao je on.

Kako kaže, prema tome, ne treba stvarati prevelika očekivanja od takvih zahteva jer su čanse za njihovu realizaciju gotovo svedene na minimum.

Ljajić, koji je i šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, je zaključio da će država uvek davati garancije, međutim kaže da su dometi takvih garancija limitirani jer o tome odučuje Tribunal, a ne Srbija.

Ratni zločini

strana 1 od 1387 idi na stranu