Tužilaštvo: Nije teroristički već psihijatrijski slučaj

Francusko tužilaštvo isključilo mogućnost terorističkog napada u Marseju gde je kombi namerno uleteo na ljude na dva autobuska stajališta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

14:42

Tužilaštvo: Nije teroristički već psihijatrijski slučaj
Kombi koji je uleteo na autobuske stanice, Tanjug-AP

Prema prvim procenama, u pitanju je psihijatrijski, a ne teroristički slučaj, naveli su iz tužilaštva.

"Nema nikakvih dokaza koji bi ukazali da je pitanju teroristički napad", navelo je tužilaštvo i dodalo da je kod uhapšenog vozača pronađeno pismo u vezi s nekom psihijatrijskom klinikom.

Osumnjičeni, koji je u incidentu ubio jednu osobu i povredio nekoliko njih, rođen je 1982. godine, ima francusko državljantsvo i nije poznat obaveštajnim službama već lokalnoj policiji zbog sitnih krađa, ilegalnog nošenja oružja i posedovanja droge.

Francuski mediji su preneli da je oko 100 dodatnih policajaca upućeno u pojedine kvartove Marseja, luke na jugu Francuske.

Incident se dogodio nekoliko dana posle napada u Barseloni i Kambrilsu u Španiji, gde je stradalo 15 i povredjeno više od 100 ljudi. Odgovornost za ta dva napade je preuzela Islamska država.

U Francuskoj, koja je još traumirana od terorističkih napada pre dve godine u kojima je stradalo 239 osoba i zbog čega je uvedeno vanredno stanje, poslednjih nedelja je meta napada vozača koji namerno uleću u mase ljudi na javnim mestima.

Osmogodišnja devojčica poginula je 14. avgusta u blizini Pariza kada je automobil uleteo na terasu picerije. U tom incidentu je povređeno šest osoba, saopštilo je tužilaštvo predgrađa Mo, na istoku francuskog glavnog grada, i dodalo da je u pitanju "namerni čin, koji a priori nema veze sa terorizmom".

Pre toga, 9. avgusta, Alžirac Amu Banletreš (36) je vozilom uleteo na vojnike u blizini Pariza i povredio šest vojnika. Taj napad se dogodio četiri dana posle pokušaja napada na vojnike u blizini Ajfelove kule u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: