"Odluka o Kalabiću – sramota, slaviće i ustaše i Stepinca"

Rehabilitacija Nikole Kalabića je sramota i olakšaće "pretvaranje" Alojzija Stepinca u sveca.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

18:23

Thinkstock

To će omogućiti i slavljenje mrtvih ustaša u Blajburgu, kazao je Tanjugu istoričar Predrag Marković povodom današnje odluke suda u Valjevu.

Viši sud u Valjevu je ranije nepravosnažno rehabilitovao nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića, a javno tužilaštvo je najavilo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Poznati istoričar napominje da je Gorska garda pod komandom Kalabića ostavila jedan od nakrvavijih tragova u građanskom ratu.

"O tim zločinima je pisao Boris Tomanić. Poznato je da je Kalabić kasnije sarađivao sa UDB-om pod pseudonimom Slobodan Ranković. Slobodan po Krcunu, a Ranković po Aleksandru. Uspeo je Kalabić da izda i svoje. O toj izdaji je pisao Bojan Dimitrijević, koji nije partizanski istoričar", kazao je Marković.

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je danas nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

"Ovom odlukom sud je usvojio zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava. Na osnovu ove odluke Kalabić se smatra neosuđivanim", rekao je Tanjugu advokat Goran Branković, koji je zastupao zahtev za rehabilitaciju Kalabićevih naslednika.

Viši tužilac u Valjevu najavio je da će se na ovu odluku žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: