Portparol NATO: Srbija je komšijska zemlja

Zamenik portparola NATO Pirs Kazalet izjavio je da Srbija komšijska zemlja NATO sa rastućim doprinosom međunarodnim mirovnim operacijama.

Izvor: Beta, Blic

Utorak, 23.05.2017.

09:43

Portparol NATO: Srbija je komšijska zemlja
Foto: Getty images

Kazalet je za list Blic ocenio da je individualni akcioni plan partnerstva koji je prošle godine potpisan sa Srbijom važan instrument koji pomaže u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

"Srbija je pozvala NATO da joj pomogne pri preduzimanju reformi odbrane, kao i izgradnji boljih odbrambenih sposobnosti", rekao je Kazalet.

On je dodao da je veoma važan i poverilački fond NATO-Srbija jer pomaže da se poboljša bezbednost građana Srbije odlaganjem opasne i zastarele municije.

Prema njegovim rečima NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna.

"Svaka zemlja ima pravo da izabere sopstvene odbrambene aranžmane. NATO u potpunosti podržava evrointegracije Srbije. Mislimo da je to dobro za Srbiju, dobro je za EU i dobro je za NATO jer promoviše stabilnost i saradnju u regionu", rekao je Kazalet.

On je rekao i da će kroz punopravno članstvo Crne Gore u NATO biti nastavljen "proces konsolidacije stabilnosti i bezbednosti na Balkanu koji je svima u interesu".

Upitan o međusobnim koristima koje imaju Crna Gora i NATO od članstva te zemlje u organizaciji, Kazalet je rekao da Crna Gora već daje doprinos međunarodnoj sigurnosti.

"Na primer, snagama i sredstvima u našim treninig misijama u Avganistanu", rekao je Kazalet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: