Sputnjik:Da li Srbija može da remontuje ruske helikoptere?

Srbija ima potencijal za formiranje regionalnog centra za remont ruskih helikoptera. Ono što nema je stručni kadar i tržište, piše Sputnjik.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

07:32

Sputnjik:Da li Srbija može da remontuje ruske helikoptere?
freeimages.com

O otvaranju remontnog centra za ruske helikoptere u Srbiji govori se više od godinu dana. Poslednja vest o tome glasi da je srpski ministar odbrane Zoran Đorđević najavio da su Rusi zainteresovani da dođu u Srbiju, kako bi se otvorio novi centar za modernizaciju i remontovanje helikoptera "Mi“, ističući da je i Srbija zainteresovana za to.

"Sve ide u pravcu da to vrlo brzo zaživi. Prvo će to biti jedan mali regionalni centar, koji bi trebalo da izraste kasnije u veliki moderan centar za celu Jugoistočnu Evropu“, rekao je Đorđević.

Srbija ima dobro poznate kapacitete, jer su još u vreme SFRJ naši zavodi bili ovlašćeni za remontovanje svih tipova ruskih helikoptera, kaže vojni analitičar Andrija Mlakar.

Ministrova izjava samo je potvrda našeg znanja i iskustva, dodaje Mlakar, ali i on napominje da danas Srbiji nedostaje odgovarajući profesionalni stručni kadar.

"To je ono što u početku može usloviti probleme, jer je za školovanje mehaničara potrebno dve do tri godine. Ali što se tiče regionalnog centra, to je značajan pomak, jer u regionu imamo veliki broj zemalja koje, iako su članice NATO-a, i dalje koriste ruske helikoptere u svom naoružanju“, objašnjava Mlakar.

Tržište za regionalni remontni centar, kaže Mlakar, postoji.

"Tri članice NATO-a poseduju ruske helikoptere — Bugarska, Hrvatska i Češka. Hrvatska ima osam neoperativnih helikoptera. Priča da će uskoro stići američki transportni helikopteri izgleda da je na mnogo dalekom štapu i već se polemiše gde bi ruski helikopteri mogli da se održavaju. S obzirom da smo mi u tom segmentu najbolji, mislim da bi bilo najbolje da se to ovde obavi. Da li će to Hrvati prihvatiti, ostaje da se vidi“, kaže Mlakar.

I analitičar Aleksandar Radić podseća da je u doba SFRJ zavod "Moma Stanojlović“ remontovao ruske helikoptere, a poslednji ciklus remonta helikoptera u tom zavodu završen je prošle dekade. Otvoreno je pitanje šta dalje, kaže Radić, ima li osnove za nastavak remonta zato što su dva helikoptera Mi-17, od kojih je jedan uništen u nesreći, remontovani delom kod nas, a delom u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: