AI kritikuje Srbiju: Od devedesetih do Savamale

U najnovijem izveštaju Amnesti internešenel kritikuje Srbiju zbog postupaka vezanih za ratne zločine iz devedesetih, odnosa s Prištinom, ali i zbog migranata.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

16:28

AI kritikuje Srbiju: Od devedesetih do Savamale
Foto: Thinkstock

Ova nevladina organizacija sa sedištem u Londonu navodi da izbeglicama i migrantima koji se u Srbiji nalaze na putu ka EU nedostaje adekvatna zaštita.

Sa procesuiranjem ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i dalje se odugovlači, dok je pozicija glavnog tužioca za ratne zločine ostala upražnjena, navodi AI u izveštaju.

Napominje se da je postupak protiv bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i trojice bivših visokih funkcionera DB-a za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine u zastoju, nakon što se ključni svedok nije pojavio na sudu.

U izveštaju za 2016. o stanju ljudskih prava u Srbiji, Amnesti tvrdi i da su provladini mediji u Srbiji nastavili sa "diskreditacijom nezavisnih novinara i branilaca ljudskih prava, uključujući kancelariju ombudsmana".

Navodi se i da su nezavisna novinska udruženja zabeležila na desetine incidenata, čija su meta bili novinari, a u koje spadaju i fizički napadi i pretnje smrću.

Amnesti navodi i da je u Beogradu zabeleženo nekoliko slučajeva prisilnog iseljavanja, uključujući rušenje objekata i raseljavanje stanara u Savamali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: