Nikolić predložio Nenada Tešića i Marka Blagojevića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio je Nenada Tešića i Marka Blagojevića za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nikolić je Skupštini Srbije dostavio novu listu sa dva kandidata za članove Odbora Agencije pošto prethodna, kako je naveo, nije ispunjavala sve uslove predviđene Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Inače, podnošenjem nove liste kandidata Skupštini Srbije, Nikolić je povukao listu kandidata koju je podneo 26. decembra prošle godine, a na kojoj su bili Sanja Marić iz Beograda i Nedeljko Tenjovic iz Kragujevca.

U biografijama koje su tada dostavljene uz listu kandidata, bilo je navedeno, između ostalog, da je Tenjović od 1. novembra 2012. godine generalni sekretar predsednika Srbije, a da je Marić od 2012. godine viši stručni savetnik za kulturu u Nikolićevom kabinetu.

U obrazloženju nove liste Nikolić je naveo da smatra da predloženi kandidati poseduju stručne i lične kvalitete za obavljanje funkcije člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, a dostavljene su i pisane saglasnosti da kandidati prihvataju kandidaturu i njihove biografije.

Nenad Tešić je docent na Pravnom fakultetu u Beogradu, predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a između ostalog je i član Komisije za pomilovanje predsednika Srbije.

Marko Blagojević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, radio je u Trećem opštinskom sudu, PIO fondu, od 2007. do 2010. u Kabinetu direktora Narodne kancelarije predsednika Srbije, a od 2011. je zaposlen u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, gde je viši samostalni stručni saradnik za kadrovsko-normativne poslove.

Trenutno Odbor Agencije ima šest od ukupno devet članova.

Prema Zakonu o Agenciji, za člana Odbora može da bude izabrano lice koje ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, ima završen fakultet, najmanje devet godina radnog iskustva i nije osuđeno za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije clana Odbora Agencije.

Član Odbora ne može da bude član političke stranke.

Članove Odbora Agencije bira Skupština Srbije na predlog skupštinskog Administrativnog odbora, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i udruženja novinara u Srbiji, putem zajedničkog dogovora.

strana 1 od 226 idi na stranu