Istraživanje: 73 odsto Srba ne bi ratovalo za Kosovo

Velika većina građana Srbije smatra da ne bi bilo opravdano ući u oružanih sukob da bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2017.

07:49

Default images
Foto: GettyImages

To pokazuje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Da ne bi trebalo ići u rat zbog KiM smatra 73 odsto anketiranih, 17 odsto "ne zna" a 10 odsto smatra da bi trebalo.

Prema istraživanju, koje će biti predstavljeno danas, ni većina glasača desničarskih stranaka poput SRS i Dveri ne bi bila spremna da se lati oružja zbog južne srpske pokrajine, piše "Blic".

Najratoborniji su mladi od 18 do 29 godina, od kojih bi 15 odsto išlo u rat zbog Kosova, pokazuje istraživanje koje je urađeno uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške u periodu od 26. decembra do 14. januara na uzorku od 1.403 punoletna stanovnika Srbije.

Kada je reč o pripadnicima stranaka, 70,6 ispitanika iz SNS smatra da nije opravdano ući u oružani sukob kako bi KiM ostalo u sastavu Srbije, kod DS je taj procenat 86,5 odsto, a ovakav stav ima i 70,2 odsto ispitanika is koalicije SPS-PUPS-JS.

Za Kosovo ne bi ratovalo 57,5 odsto ispitanika iz Dveri, 87 odsto iz LDP, SDS i LSV kao ni 50 odsto iz SRS.

Najveći procenat negativnih odgovora na ovo pitanje dali su ispitanici iz DJB - čak 96 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: