NATO sutra zove Crnu Goru - prst u oko Rusiji

NATO će napraviti novi veliki korak ka proširenju i dodatno podgrejati tenzije sa Rusijom, kada u sredu zvanično pozove Crnu Goru da se pridruži, piše Gardijan.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

10:44

Default images
Foto: Getty Images

Britanski list ističe da je Moskva više puta ocenila da je proširenje Alijanse provokacija, kao i da zapadni zvaničnici veruju da je Kremlj zaslužan za antivladine proteste u Crnoj Gori "kako bi pokušali da skrenu zemlju sa puta ka NATO".

"Ipak, crnogorski parlament je izglasao ulazak u NATO i vlasti u Podgorici su sprovele reforme oružanih snaga i ministarstva odbrane kako bi mogli olakšali pristupanje", navodi Gardijan.

Očekuje se da 28 ministara NATO, koji danas otvaraju dvodnevni sastanak u Briselu, jednoglasno izdaju poziv Crnoj Gori.

Nakon toga, Crnoj Gori će biti potrebno između 12 i 18 meseci da završi proces ulaska u NATO i to 17 godina nakon što je zemlju bombardovala Alijansa, dok je bila u sastavu SRJ.

"Crna Gora je prešla dalek put kako bi se pridružila evro-atlantskoj porodici. Slanje pozivnice biće istorijska odluka i to će biti signal naše kontinuirane posvećenosti zapadnom Balkanu", rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Stoltenberg nije mogao da sa sigurnošću kaže da će pozivnica biti poslata u sredu, ali diplomatski izvori "Gardijana" iz Brisela navode da je odluka već doneta.

List podseća i da su Slovenija, Hrvatska i Albanija već punopravne članice NATO, kao i da Rusija često izražava protivljenje širenju Alijanse, naročito pristupanju članica bivšeg komunističkog bloka.

"Što se tiče širenja NATO, an to gledam kao na grešku, čak i na svojevrsnu provokaciju. U pitanju je neodgovorna politika koja podriva napore da se izgradi sistem jednake i ravnopravno podeljene bezbednosti u Evropi, nezavisno od toga da li je zemlja u tom bloku ili nije", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nedavno.

Na pitanje o odluci ministara u narednih 48 sati, ambasador SAD pri NATO Daglas Lut je rekao: "Ovo nije nešto što je pripremano kao poruka za Rusiju. Ovde se uopšte ne radi o Rusiji".

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je "izvesno" da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO.

Vujanović je nakon učešća na samitu šefova država i vlada u Parizu, posvećenom klimatskim promenama, rekao da će dan kada Crna Gora dobije poziv od NATO biti "veliki dan za državu".

"Mogu reći sa punom izvesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: