Snouden: Čudno je, ali igra se sada menja

Nekadašnji agent NSA Edvard Snouden rekao je da odluka Evropskog parlamenta da odbaci optužbe protiv njega potpuno menja igru.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2015.

07:45

Default images
foto: Beta/AP

Zakonodavni organ Evropske unije je u Strazburu sa 285 glasova za i četiri manje za protiv odlučio da se obustavi svako gonjenje Amerikanca.

“Čujem da je glasanje uspelo da prođe uprkos velikim pritiscima. Obustavljene su sve optužbe protiv mene i sprečava se ekstradicija. Igra se sada menja. Čudno je, izgleda da su izveštaji tačni. Ovo nije usmereno protiv američkih vlasti, ovo je pružena ruka prijatelja. Ovo je prilika da se krene dalje“, napisao je Snouden na svom Tviter nalogu.

Parlamentarci su pozvali države EU „da obustave svako gonjenje Snoudena, da mu se pruži zaštita i, naravno, suprostavi se njegovom izručivanju ili vraćanju u treće zemlje — u znak priznanja njegovog statusa uzbunjivača i međunarodnog zaštitnika ljudskih prava“, rekao je sagovornik agencije.

Bivši saradnik specijalnih službi SAD Edvard Snouden otkrio je 2013. godine podatke po kojima je američka Agencija za nacionalnu bezbednost masovno špijunirala ne samo građane Evropske unije, već i jedan broj evropskih lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: