Milanović: Šaraj malo, šalji ih u Mađarsku

Hrvatski zvaničnici optužili Srbiju da ima "dogovor sa Mađarskom" i da organizovano šalje izbeglice u Hrvatsku. Najavljeno zatvaranje prelaza Bajakovo-Batrovci.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2015.

09:12

Default images
Foto: Beta

Hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da "zna kakav Srbi imaju dil sa Mađarskom" i poručio Srbiji da je veća ekonomska šteta za nju nego za Hrvatsku zbog zatvaranja prelaza.

Milanović je, kako je javila hrvatska TV N1 komentarišući eventualnu štetu koja je nastala i koja će, kako su javili hrvatski mediji, tek nastati zbog zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj, kazao:

"Šteta zbog zatvaranja Bajakova je veća za srpsku privredu nego za hrvatsku. Nije to dobro, ali nismo mi budale, vidite šta rade", rekao je Milanović.

Kako prenosi N1, on je rekao da zemlje koje su najmanje ugrožene, poput Mađarske, "izvode šou".

"Zašto? Za to će pred Bogom odgovarati. Srbiju ne prozivam, ali mogu joj poručiti da malo snizi ton i, kao što bi se u vicu reklo: Šaraj malo, brate. Šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju", rekao je Milanović.

Milanović je dodao da će u Briselu, "gde neće biti Vučića i ekipe", razgovarati o tome kako da se izbeglička kriza reši na izvoru - u Grčkoj i Turskoj.

"Normalno i konstruktivno i u civilizovanom tonu razgovaram sa onima kojima je najteže. To su Austrija i Nemačka, a i Slovenija, kojoj je nešto lakše. A ko je najglasniji? Oni koji su običan koridor", rekao je. Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić optužio je Srbiju da organizovano šalje izbeglice u Hrvatsku, umesto u Mađarsku. Ostojić je objasnio da Hrvatska ima stalni priliv izbeglica na Tovarnik.

"Niko me ne može uveriti da baš nijedna osoba ne prelazi iz Srbije u Mađarsku. Mislim da je savršeno jasno da se radi o organizovanoj akciji prevoženja izbeglica direktno prema Hrvatskoj", rekao je ministar.

Po njegovim rečima, Hrvatska može da izdrži takav pritisak "dok god ima situaciju tranzita", ali da je spremna i na "Plan C", ukoliko dođe do zatvaranja granica. On, međutim, nije želeo da kaže šta bi taj plan podrazumevao.

Ostojić je dodao da je u Hrvatsku za nekoliko dana ušlo više od 30.000 ljudi, a iz nje izašlo oko 27.000.

Upitan o kritici srpskog ministra da je nesposoban, kao i o izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je vladin "Plan B" reakcija na nepostojeći "Plan A", Ostojić rekao da se pokazuju da srpski zvaničnici i predsednica Hrvatske - koja je iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice, daju iste izjave.

"Gospođa Grabar Kitarović je, između ostalog, optužila i gospođu (Angelu) Merkel za haos. Onda se ne moramo čuditi ako sledeći korak možda bude da i papa Franja greši", dodao je on.

Hrvatski ministar je u ponedeljak u Opatovcu rekao da će sedam graničnih prelaza sa Srbijom ostati zatvoreno dok Srbija ne promeni politiku prema kojoj izbeglice usmerava samo u Hrvatsku.

Zatvaranje jedinog otvorenog graničnog prelaza sa Srbijom, Bajakova, za teretni saobraćaj, Hrvatska dosad nije posebno objasnila, osim što je hrvatski MUP u šturom saopštenju naveo da će odluka o obustavi biti na snazi "do stabilizacije stanja na graničnom prelazu Bregana-Obrežje", između Hrvatske i Slovenije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ranije je odbacio mogućnost zatvaranja Bajakova, rekavši da bi to moglo da nanese štetu i Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: