Tači: Srbija na neki način priznala Kosovo

Brisel -- Potpredsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je u Briselu da je Srbija potpisivanjem sporazuma na neki način priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Izvor: Klan Kosova
Podeli

On je potvrdio da su sporazumi potpisani, ali da je dogovor bio težak, “zato što se srpska strana protivila celog dana“.

“Srbija je potpisala pod pritiskom međunarodne zajednice. Kosovska strana je stajala čvrsto iza svojih zahteva i postigla je dogovor u skladu sa kosovskim zakonima. Ostaje na nama da radimo kako bismo izneli sve buduće procese“, rekao je Tači.

Šef kosovske diplomatije je potvrdio da se kosovska strana “odrekla Parka mira“.

“Sve dok na mostu postoje definisani periodi za pomeranje barikada i drugi načini da se dozvoli slobodno kretanje ljudi mi odustajemo od ideje ujedinjenja Mitrovice. Ova godina je evropska godina za Kosovo. Srbija je prethodno odbijala da potpiše dokumenta na kojima je pisalo Republika Kosovo. Ovo sada je priznavanje nezavisnosti na neki način“, zaključio je Tači.

Delegacije Beograda i Prištine su uz posredovanje Evropske unije potpisale sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i Parku mira.

strana 1 od 88 idi na stranu