Petak, 17.07.2015.

13:44

"Orić, prerušen, huškao masu na Vučića"

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da se u Srebrenici desio pokušaj ubistva Vučića i dodaje da ima informacija da je u Potočarima bio i "prerušeni" Naser Orić.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Navodeći da se uvek pred velike odluke konsultuje i razgovara s rukovodstvom Srbije, što je bio slučaj i danas u Beogradu, Dodik je na konferenciji za novinare s premijerom Srbije rekao da jedino što je u Potočarima bilo spontano jeste "spontani linč i edukovanje mase da se izvrši atentat".

Policija RS radi na tom slučaju, dodao je, ali iz Federacije hoće da preuzmu sve i oduzmu nadležnost i u tom smislu kaže da je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje kako se to tamo radi, a s namerom da se sve premesti na nivo BiH, što je, podsetio je, urađeno i sa Naserom Orićem.

Prema informacijama koje stižu i iz Sarajeva, kako je rekao, Orić je prisustvovao komemoraciji, bio prerušen i podstrekivao je masu na nerede.

Zbog svega toga, smatra Dodik, Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja, jer "on želi da ukine RS i stvori BiH po odredbama islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića".

Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao ličnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije garantovana bezbednost.

On smatra i da je događaj u Potočarima politizovan čemu je, smatra, dokaz i i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao da smiri "razularenu masu".

Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija "Majki Srebrenice", a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na "svog premijera i institucije".

Premijer Vučić izjavio je da nikoga neće krivično goniti zbog napada u Potočarima, jer veruje da će nadležni organi Srbije, RS i BiH obaviti svoj posao.

"Izetbegović zainteresovan samo za skrivanje istine o napadu"

Predsednik RS Milorad Dodik optužio je člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je zainteresovan jedino za skrivanje istine u slučaju napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima.

On stoga od istrage, kaže, ne očekuje ništa i na konferenciji za novinare nakon susreta sa srpskim premijerom u prilog tome navodi da je agencija koja je obezbeđivala komemoraciju u Srebrenici u vlasništvu Izetbegovićevog savetnika.

Ono što se može očekivati je, dodao je, delovanje organa RS i Srbije u istrazi u vezi s napadom.

"Po nama napadnuta je Srbija, jedna instituacija i njen predsednik sa namerom da bude ubijen. Preko toga se ne može prelaziti. Naša policija i specijalno tužilaštvo istražuje taj događaj", objasnio je Dodik.

On je zamolio novinare da prate dalji tok, jer, kako je naveo, kako istraga bude napredovala u nekom trenutku će tužilaštvo BiH preuzeti predmet od Tužilaštva RS, a onda, prema njegovom mišljenju, dalje istrage neće ni biti.

Dodik je kazao i da su svi koji sede u ambasadama u BiH prestrašeni jer očekuju da će "muslimani doći pred njihove kancelarije u vikati Alahu Ekba", dok istovremeno kada sede sa predstavnicima RS pričaju sasvim druge priče.

On navodi i da je Visoki predstavnik napravio antidejstonsku BiH, protiv koje se RS bori,mada nju optužuju da krši Dejton, a kao "najzločestijeg" visokog predstavnika pomenuo je Britanca Pedija Ešdauna.

S tim u vezi je kazao da smatra da je Velika Britanija predložila rezoluciju o Srebrenici Savetu bezbednosti UN kako bi poručila islamskim ekstremistima da podržavaju muslimane i da oni treba da deluju negde na drugom mestu, a ne na tlu Britanije.

Uprkos tome što je uveren da je Visoki predstavnik prekršio sve što je mogao, a pre svega međunarodno pravo, te da nije Bosni doneo ništa dobro, Dodik kaže da bi bilo nelogično da se Dejton, koji je napravio novi politički sistem i doneo mir, ne oceni kao uspešan i da se kaže da je doprineo stabilizaciji. Dodik je spreman na dijalog o pravosuđu i tužilaštvu u BIH, ali ako dogovor izostane ostaje pri odluci o referendumu.

"Mi nismo za unulilateralne akcije, ali smo protiv poniženja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Sud i tužilaštvo su pod direktnim uticajem SDA i Bakira Izetbegovića. Očekujemo da sud bude nezavistan a ne pod uticajem Orića ili Izetbegovića ili britanske i američke ambasade", rekao je Dodika.

On je istakao da je RS sprema za dijalog za svima, ali da je za nju od izuzetnog značaja da se konsultuje sa Srbijom.

Najavio je da će sa srpskim rukovodstvom još jednom u septembru razmotriti situaciju u vezi sa referendumom.

Upitan da li je to nagoveštaj mogućnosti odustajanja od referenduma, Dodik kaže da ako ne bude napretka po pitanju zahteva koje ima RS onda će se ići na referendum.

"Ne odlučujemo mi više o referendumu. Ako ne bude pomaka mi idemo na referendum i mi ćemo to dobiti. Ali mi više o tome ne odlučujemo, nego drugi, i neka se ne skrivaju iza toga", rekao je on.

Upitan koji je to vremenski rok u kojem bi moglo da dođe do održavanja referenduma Dodik je rekao da se radi o minimum dva-tri meseca, imajući u vidu proceduru koja mora biti ispoštovana.

On je, međutim, dodao da očekuje da u tom periodu dogovor bude postignut.

Dodik je rekao da ni Ustav BiH ni Dejtonski sporazum ne predviđaju da BiH ima sud i tužilaštvo:

"Može da postoji sud i tužilaštvo u ingerencijama BiH, ali on ne može biti usmeren samo na jedan narod - Srbe, niti da preuzima slučajeve iz RS", rekao je on, dodavši da i međunarodni zvaničnici priznaju da pravosuđe nije savršeno.

"Šta je tu nedemokratski? Kakvo pozivanje na rat? Mi ne pozivamo na rat već na demokratsko izjašnajvanje", poručio je Dodik.

On je naglasio da je visoki predstavnik u BiH glavni krivac za situaciju po pitanju pravosuđa i tužilaštva, a da je najveću štetu naneo Pedi Ešdaun.

Vučić je u današnjem razgovoru zamolio predsednika RS Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu, ukazujući na širi kontekst tog problema.

"Od Srbije očekujem razumevanje"

Dodik je izjavio da od Srbije ne očekuje ništa osim rezumavanja za Srpsku i podrške Dejtonskog sporazuma.

On je na pitanje šta ako se od Srbije bude tražilo da se distancira od referenduma kazao da ne odgovara na spekulacije.

"Nikada Srbija nije ništa tražila od Republike Srpske, nije se mešala i poštuje Dejtonski sporazum. Ne očekujem od Srbije ništa drugo osum razumevanja i podrške Dejtonskog sporazuma", podvukao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: