"Zakleo sam se na Ustav, a ne drugima"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se "zakleo samo na Ustav Srbije, a ne nekom drugom", odgovarajući na pitanje o odluci o diverzifikaciji gasa.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.05.2015.

11:17

Default images
Foto: Tanjug

Agencija AP je kao "veliki politički zaokret dosadašnjeg saveznika Rusije" komentarisala odluku Srbije da se pridruži gasovodu iz Azerbejdžana, koji ima podršku SAD.

Međutim, Vučić je rekao da to nije nikakav zaokret već želja da obezbedi energetsku sigurnost i efikasnost za Srbiju.

Kako je rekao Vučić juče, on je "mali" da bi govorio o Rusiji ili Americi, a svako treba da brine za sebe, te dodao da je njegov posao da se stara o Srbiji.

Vučić se danas u Palati Srbija osvrnuo i na izjavu prvog potpredsednika vlade Ivice Dačića o platformi za KiM predsednika Srbije.

"Bilo bi bolje da se različite ideje o ključnim državnim pitanjima iznose unutar državnog rukovodstva, a da se u javnost izlazi sa usaglašenim stavovima", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova da je najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju podela, Vučić je rekao da "samo ujedinjeni možemo da postignemo očuvanje državnog i nacionalnog interesa, kao i ekonomski prosperitet".

Ne zna, kazao je, ni da li je Dačić video Platformu o KiM predsednika Tomislava Nikolića.

Vučić smatra da je Srbija po pitanju KiM vodila dobru politiku.

“Zato tražim da više razgovaramo i izlazimo sa usaglašenim rešenjima. Ne vidim smisao u tome da se prepiremo i svađamo. Treba da budemo ujedinjeni kako bismo ekonomski išli napred, a ekonomska ekspanzija Srbije je ono čemu se nadamo i to je naša najveća snaga. To ćete videti u godinama pred nama”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je dobro to što Priština formira Specijalni sud za zločine OVK, te da će srpski poslanici u kosovskom parlamentu glasati za donošenje takve odluke.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija rekao da Srbija veruje u ono što je radio Klint Vilijamson i mnoge organizacije, koje su prikupljale dokaze o zločinima, kao i da su oni došli do rezultata u tim istragama.

Nada se, kaže, optužnicama upravo na osnovu dokaza i rezultata istraga, ali i presudama, ali ne želi da prejudicira sudske odluke.

"Dobro je formiranje Specijalnog suda. Neko mora da odgovara za zločine nad Srbima, pa hajde sad neka neko priča šta su Srbi činili", rekao je Vučić.

Upitan o najavi Hašima Tačija o pokretanju tužbe za genocid, Vučić je ponovio da ne veruje da to može da se dogodi i da je, pravno govoreći, to nemoguće.

"To je toliko neozbiljno da nisam u stanju da komentarišem", rekao je premijer i dodao da je bio veoma iznenađen kada je čuo da neko tako nešto može i da pomisli da kaže.

Veruje da je takva Tačijeva izjava verovatno u funkciji unutrašnjepolitičke priče zbog formiranja Specijalnog suda na Kosovu i Metohiji.

Premijer je rekao da ta najava govori koliko je Srbija ozbiljna država jer ne ulazi u političke igrarije i ne kvari odnose u regionu.

A na pitanje da li će slučaj braće Bitići biti rasvetljen do njegovog odlaska u SAD, gde putuje 1. juna, Vučić je rekako da to nije realno, ali da svakako smatra da bi taj slučaj trebalo rešiti.

Vučić je potvrdio da će Veran Matić biti uključen u rešavanje tog slučaja, jer je između ostalog pokazao inicijativu i u rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

"Nije realno da se taj slučaj rasvetli do mog odlaska u SAD, ali bilo bi dobro da se taj slučaj reši", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: