Nikolić ne ide u Srebrenicu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je poziv da prisustvuje obeležavanju dvadeset godina od genocida u Srebrenici.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2015.

23:16

Default images
Foto: Beta

Kako je Danasu rečeno na Andrićevom vencu, predsednik Nikolić ne planira da 11. jula otputuje u Potočare.

S druge strane, na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari doći će tri lidera država regiona, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Slovenije Borut Pahor.

Oni su, prema izveštavanju medija iz regiona, potvrdili dolazak na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako se navodi, oni će, tom prilikom, odati poštu žrtvama i poslati poruku da ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigde ne sme da se ponovi.

U Organizacionom odboru za obeležavanje te godišnjice kažu da očekuju prisustvo oko 30 visokih delegacija i oko 50.000 građana.

Međutim, kako Danas saznaje u kabinetu predsednika Srbije, Tomislav Nikolić će 16. juna otputovati u prvu zvaničnu posetu Sarajevu od kada je postao predsednik Republike 2012. Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre desetak dana bio u drugoj zvaničnoj poseti Sarajevu, a prvi put odmah nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije.

Prema rečima sagovornika Danas u kabinetu predsednika Republike, Tomislav Nikolić je predlagao Bakiru Izetbegoviću da idu zajedno u obilazak i srpskih i bošnjačkih grobova, ali nije dobio odgovor.

Podsetimo, jedini najviši zvaničnik Srbije koji je prisustvovao komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je bio na obeležavanju desetogodišnjice od srebreničkog masakra - 2005.

Pre dvadeset godina, kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni, ubijeno je oko 8.000 Muslimana, uglavnom muškaraca i mladića. Reč je o najvećem zločinu u Evropi posle Drugog svetskog rata za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: