"Lider" Liberlanda ponovo uhapšen

Predsednika samoproglašene mikrodržave Liberland Vita Jedličku ponovo je uhapsila hrvatska policija pri pokušaju da dođe do teritorije svoje “države“.

Izvor: Jutarnji list, Tanjug

Nedelja, 17.05.2015.

11:55

Default images

Kako prenosi Jutarnji list, pored Jedličke privedeno je još deset osoba, a ekspedicija je u dva čamca, registrovanim u Srbiji, pokušala da dođe do Liberlanda.

Na zvaničnim stranama Liberlanda na društvenim mrežama, navedeno je da je među privedenima bio i reporter Hrvatske televizije.

“Prema našim informacijama, jedino su reporteru HRT stavljene lisice“, navode iz Liberlanda i ističu da su odvedeni u baranjsko mesto Draž.

Tvrdi se da se u razrešavanje situacije uključio Liberlandov međunarodni pravni tim.

“U ovom trenutku situacija je nejasna i još očekujemo vesti od pravnog tima ili predsednika“, navode na stranici Liberlanda, uz najavu da bi Jedlička u nedelju mogao da se nađe na sudu u Belom Manastiru.

Jedlička je bio priveden i prošlog vikenda, a prekršajni sudija mu je odredio novčanu kaznu.

"Ne bih to nazvao privodjenjem, već prijateljskim susretom s policijom i sudijom. Teško mogu da zamislim bolji kontakt s hrvatskom stranom. Poslednjih dana, hiljade ljudi prelazile su granice Liberlanda, trebalo je pregovarati o tome", rekao je on za ceški sajt idnes.cz, a pošto je izašao iz pritvora posle noći provedene u zatvoru.

Češki portal navodi i da je Hrvatska poslednjih dana pojačala policijsku kontrolu u okolini Liberlanda, a da se čini da je to učinila i Srbija.

Jedlička, koji je po nacionalnosti Čeh, proglasio je na površini od sedam kvadratnih kilometara izmedju Hrvatske i Srbije fiktivnu državu pod nazivom "Liberland" i pozvao poštene ljude da mu se pridruže, uz moto "živi i pusti druge da žive".

Ranije je objavljeno da oni koji bi želeli da dobiju državljanstvo "Liberlanda" moraju da ispune visoke standarde - da poštuju druge ljude i njihove stavove, kao i ličnu imovinu, da nemaju krivične prijave niti da su zavedeni kao komunisti, nacisti ili pripadnici neke ekstremističke grupe.

Novu, a ujedno i najmanju balkansku "državu" Jedlička je proglasio 13. aprila na zapadnoj obali Dunava, nadomak Bačkog Monoštora u Srbiji i Zmajevca u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: