"Podržao bih istragu o torturama"

London -- Zamenik britanskog premijera Nik Kleg izjavio je da bi podržao istragu o tome da li su britanski obaveštajci bili saglasni sa toruturom koju je sprovodila CIA.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kleg je u četvrtak rekao da, iako je siguran da britanski obaveštajni agenti nisu bili umešani u torturu, optužbe da su imali saznjanja o lošem postupanju američkih vlasti prema pritvorenicima moraju da budu u potpunosti istražene.

"Ja, poput svakog drugog, želim otkrivanje istine. Tortura ne sme, neće i nije primenjivana pod bilo kakvim okolnostima od strane britanskih agencija ili u naše ime", rekao je Kleg za radio LBC, a preneo Rojters.

Prema njegovim rečima, pošto policijska istraga i istraga Obaveštajnog i bezbednosnog komiteta parlamenta budu završene, trebalo bi razmisliti o "punoj sudskoj istrazi, ukoliko bude otvorenih pitanja".

Kleg, lider Liberalnih demokrata, manjeg partnera u koalicionoj vladi, izjavio je da je "eksplozivni izveštaj" američkog Senata pokazao da tortura nije Zapad učinila bezbednijim i da je pogubna za napore da se spreči regrutovanje novih boraca Islamske države.

Prema izveštaju Komiteta američkog Senata CIA je krila od Bele kuće i javnosti brutalne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Britanske strana i domaća obaveštajna služba, MI6 i Mi5, godinama su optuživane za saradnju na lošem postupanju prema pritvorenicima, što su oni demantovali.

Istraga koju je predvodio sudija Piter Gibson, a koju je pokrenuo premijer Dejvid Kameron, pokazala je prošle godine da su britanski špijuni imali saznanja lošem postupanju SAD prema osumnjičenima za terorizam.

Njegova saznanja ispituju Obaveštajni i bezbednosni komitet britanskog parlamenta.

strana 1 od 580 idi na stranu