"Zapad počinje da deli packe vladi"

Neuobičajeno oštre izjave premijera o OEBS-u i pritiscima na medije koji dolaze iz međunarodne zajednice nisu u interesu Srbije, kaže analitičar Predrag Simić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

17:51

Default images

"Ono što prvo dolazi na pamet jeste da, zbog nekih razloga, da li neutralnosti Srbije oko Ukrajine ili ko zna čega, Zapad počinje da deli packe Vladi Srbije, koju je do sada zdušno podržavao zbog Briselskog sporazuma", rekao je Simić agenciji Beta.

On je naveo da su svaka vlast u Srbiji i njeni čelnici na početku imali podršku, a onda su "dolazile kritike i na kraju najgore".

"Sećamo se toga sa Koštunicom i Tadićem i mislim da ovo ne nagoveštava baš neke mirne dane. Prvo idu podrška i upozorenja, a ako to ne da rezultate, znamo kako je Tadić završio", rekao je Simić, koji je i bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

Simić je istakao da je za Vučića veoma važno šta će u sredu čuti u Berlinu od nemačke kancelarke Angele Merkel, jer Nemačka ne samo Vučiću, nego i Srbiji, u ovom trenutku može dati najbolji savet "kako da se snađe u celom haosu oko Ukrajine i prepucavanja između Rusije, SAD i EU".

"Nadam se da će Vučić dobiti neki dobar savet i podršku kada se bude sreo sa Angelom Merkel i da će to preseći ovu nervoznu situaciju koja Srbiji u ovom trenutku uopšte ne treba, jer od Zapada očekujemo i pomoć i donatorsku konferenciju za otklanjanje posledica poplava", rekao je Simić.

Upitan da li premijerove oštre izjave ukazuju na zaoštravanje odnosa Srbije sa najmoćnijim državama, Simić je odgovorio da "cela Srbija lupa glavu oko toga", jer vidi samo neke stvari poput Vučićevog govora i nastupa predstavnika OEBS-a na televiziji ili događaje oko doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Simić je naveo da su mediji u Srbiji "puni neočekivanih afera", počevši od Stefanovićevog doktorata do varnica između Vučića i OEBS-a.

"Čini mi se da nas tek očekuje priča o Južnom toku i ostalim stvarima. Čini mi se da u ovom trenutku vidimo samo vrh ledenog brega, ali iz ovih premijerovih izjava je očigledno da u političkim krugovima ima više informacija i više povoda za ovako oštro istupanje, koje nije uobičajeno", rekao je Simić.

Simić je istakao da Vučićeve oštre izjave o OEBS-u nisu u interesu Srbije i jer bi sledeće godine trebalo da preuzme predsedavanje upravo OEBS-u i time dobije vruć krompir u ruke, a to je posredovanje između Zapada i Rusije.

"Čini mi se da ovo ima i neke aspekte koje mi ne vidimo, a na koje Vučić reaguje i, u celini, mislim da to nije dobro ni za njega ni za Srbiju. Srbija bi upravo u OEBS-u trebalo da preuzme palicu predsedavajućeg i pokaže svoju diplomatsku umešnost u rešavanju najvažnijeg pitanja u ovom trenutku, odnosa Istoka i Zapada", rekao je Simić.

Vučić je ranije danas izjavio da ima dokaze da mnogi iz međunarodne zajednice, među kojima i neki ambasadori, pritiskaju medije da vode kampanju protiv njega i njegove porodice, ali nije naveo kojim dokazima raspolaže, niti koji ambasadori pritiskaju medije.

"I sve što radi zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide je pritisak na medije da vode kampanju protiv mene. Misle da ću moliti boga da prestanu. Nećete me ućutkati i neću nikada da ućutim, jer ja govorim istinu, a oni lažu", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: