Klark: Pomoći ukrajinskoj vojsci

Kijev -- Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999, ocenio je da je ukrajinskoj vojsci potrebna pomoć.

Izvor: Tanjug
Podeli

Klark kaže da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.

Klark i bivši savetnik sekretara odbrane Filip Kerber posetili su nedavno Ukrajinu na poziv vlasti u Kijevu i tamo se sastali sa aktuelnim političkim i vojnim rukovodstvom.

Nova privremena vlada u Kijevu zatražila je od NATO prošlog meseca vojnu pomoć koja bi uključila vozila, opremu za čišćenje mina, komunikacijsku i medicinsku opremu, gorivo i razmenu obaveštajnih podataka, a SAD je dosad poslala 300.000 vojničkih obroka.

Kako su Klark i Kerber naveli u svojoj analizi koju je objavio “Njujork tajms” Ukrajini su potrebni borbeni avioni, protivtenkovske i protivavionske rakete, ali i pomoć u “neubojitoj” opremi, jer je ukrajinska armija “ranjiva” i nesposobna za modernu borbu u vazduhu i na 1.000 kilometara dugačkom graničnom “frontu”.

“Ruska okupacija Krima praktično je uništila priobalnu ukrajinsku odbranu sa juga”, navedeno je u analizi Klarka i Kerbera.

Prema njihovoj oceni, ukrajinskim vojnicima su potrebni panciri koji bi ih zaštitili od snajpera, navodći podatak da svaki 100. vojnik poseduje pancir, kao i da su im preko potrebni satelitski telefoni da bi efikasno popunjavali praznine na širokom frontu.

Klark i Kerber pozvali su predsedničku administraciju Baraka Obame da zauzme manje restriktivan pristup i da obezbedi i brzo isporuči pomoć u “neubojitoj” opremi u Ukrajinu.

Američki neimenovani zvaničnici naveli su da Obamina administracija priprema paket pomoći u odeći i vojnoj i medicinskoj opremi za Ukrajinu.

Prema navodima agencije AP koja se pozvala na neimenovani izvor, pomoć će biti usmerena na jačanje ukrajinske vojske koja “nastoji da zaustavi napredak proruskih snaga na istoku”, a takođe će predstavljati simboličnu podršku SAD naporima Ukrajine.

Takođe je navedeno da pomoć verovatno neće “zadovoljiti kritičare koji traže da se Ukrajincima pošalje oružje koje im je zaista potrebno”.

Administracija Bele kuće zvanično je saopštila da ne razmatra slanje oružja ili municije u Ukrajinu.

strana 1 od 488 idi na stranu