Žandarmerija izvela pokaznu vežbu

Beograd -- Pripadnici Žandarmerije izveli su na Adi Ciganliji pokaznu vežbu, povodom dana te jedinice, u okviru koje su simulirali borbu sa otmičarima i spasavanje talaca.

Izvor: Tanjug
Podeli

U prisustvu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića i državnog sekretara MUP-a Vanje Vukića, kao i više hiljada građana, svoje veštine i sposobnosti za borbu protiv kriminala i terorizma pokazali su pripadnici te elitne jedinice na Savskom jezeru, a nakon toga održan je koncert benda "Amadeus".

Vežba je počela skokovima padobranaca pripadnika Žandarmerije koji su, kako je objašnjeno u prezentaciji vežbe, u karijeri skočili ukupno više od 3.500 skokova.

U nastavku vežbe predstavljen je zamišljeni scenario po kojem je jedan od članova benda "Amadeus" otet u Košutnjaku, doveden na Adu Ciganliju i za njega zatražen otkup, zbog čega je odlučeno da bude angažovana Žandarmerija.

U trenutku primopredaje novca "kriminalci" su "upucali" jednog od članova pregovaračkog tima, drugog ranili, a trećeg uzeli za taoca, pa je jedinica Žandarmerije morala da izvrši upad u objekat u koji su se "otmičari" sklonili.

Nije prošlo ni pet minuta a pripadnici Žandarmerije, prikriveni dimnom zavesom, uletetli su u objekat, razoružali i onesposobili otmičare i uspešno oslobodili taoce.

Kada se dim razišao iz publike, koju su mahom činili roditelji sa decom i pripadnice "lepšeg pola", prolomio se aplauz i uzvici oduševljenja.

Posle zajedničkog pozdrava svih učesnika vežbe, dok su se okupljeni fotografisali za žandarmima, bend "Amadeus" je započeo svoj koncert.

Veliki broj zainteresovanih građana, ali i novinarske ekipe, nisu međutim mogli da priđu tribinama, zbog velike gužve.

Prethodnih dana obeležavanje Dana Žandarmerije izazvalo je kontroverze i kritike u javnosti u vezi sa snimanjem mužičkog spota benda "Amadeus" i slogana koji se u njemu pojavljuje "Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju".

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/BwR8bHdbQPg"

frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić ove nedelje je izjavio da je saglasnost za održavanje pokazne vežbe povodom Dana Žandarmerije na Adi Ciganliji data pre nekoliko meseci i istakao da od toga "ne treba praviti dramu niti ulaziti u sukobe".

Dačić je tada rekao da je vežba namenjena građanstvu i da njoj neće prisustvovati nikakvi politički činioci niti ima bilo kakve veze sa nekom zvaničnom proslavom i obeležavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu