Mur: Situacija u Mostaru opasna

Zamenik visokog međunarodnog predstavnika u BiH Roderik Mur ocenio da je situacija u Mostaru opasna zbog političke krize.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

18:25

Default images

On kaže da je kriza nedavno kulminirala podmetanjem eksploziva.

On je istakao i da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) neće nametati promene Statuta, zbog čega jedino u Mostaru nisu održani opštinski izbori koji su u BiH održani prošlog oktobra.

U Mostaru je nedavno eksplozivom srušen spomenik poginulim pripadnicima armije BiH koji je bio u obliku ljiljana, a počinioci do danas nisu pronađeni.

“Situacija je vrlo opasna u Mostaru, videli smo podmetanje bombi, čuli smo da su se neke porodice iselile s bulevara”, rekao je Mur novinarima nakon dvodnevne posete Mostaru.

Američki diplomata je razgovarao s predstavnicima političkih stranaka i s lokalnim muftijom Seidom Smajkićem o promeni Statuta ovoga grada.

Na 80 sastanaka, koje od sredine prošle godine vodi OHR s predstavnicima osam političkih stranaka koje učestvuju u radu Gradskog veća Mostara, nije postignut dogovor o promeni Statuta Mostara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja odredaba o proporcionalnom biranju većnika, na šta su se žalile hrvatske političke stranke.

Zbog osporenog Statuta u Mostaru nisu održani lokalni izbori prošlog oktobra, a juče je Gradsko veće samo usvojilo odluku o privremenom finansiranju gradske uprave u naredna tri meseca.

Zamenik visokog predstavnika odbio je mogućnost nametanja rešenja za Mostar rekavši da je to stav Veća za sprovođenje mira (PIC) koje nadzire sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH.

“Mi ne želimo to nametati. Nijedna zemlja članica se ne zalaže da se nametne rešenje”, rekao je Mun, preneli su bosanski mediji.

Prema njegovim rečima, dve najveće hrvatske i bošnjačke stranke, HDZ BiH i Stranka demokratske akcije SDA BiH su glavni problem što nije došlo do približavanja stavova o sprovođenju presude Ustavnoga suda BiH, jer ne žele da, kako je rekao, pristanu na kompromisna rešenja.

Mur je objasnio da predlozi HDZ-a i SDA nisu protivni presudi Ustavnog suda BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: