Pilajeva:Nek vlast zakaže nov Prajd

Visoka predstavnica UN za ljudska prava Navi Pilaj apelovala je na vladu u Beogradu da zakaže novi datum za održavanje Parade ponosa.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2012.

14:33

Default images

Kako je saopštila Kancelarija UN za ljudska prava, Pilajeva je ocenila da vlasti, zabranjujući okupljanje osetljive populacije kako bi je zaštitile od napada ekstremista, "dodatno krše njena osnovna ljudska prava".

"Države treba da se uhvate u koštac sa predrasudama, a ne da se pred njima predaju. Apelujem na Vladu da preduzme mere kako bi obezbedila odgovarajuću zaštitu za LGBT zajednicu, kao i za druge osetljive zajednice i manjine, kao što je romska, kako bi mogle da ostvare svoje slobode izražvanja i slobodnog okupljanja", rekla je Pilajeva. Ona je podsetila da je Srbija od 2008. godine učinila značajan napredak u unapređenju i zaštiti ljudskih prava, o čemu su, kako je dodala, posvedočili i brojni mehanizmi UN za ljudska prava. "Tokom poslednjih godina Srbija je pokazala snagu u ispunjavanju svojih obaveza na zaštiti ljudskih prava i beogradska 'Parada ponosa 2012' će biti još jedna prilika da ponovo potvrdi njenu posvećenost unapređenju ljudskih prava za sve, pogotovo za najosetljivije zajednice. Apelujem na vlasti da omoguće ponovno zakazivanje parade 2012. za LGBT zajednicu", dodala je ona. Pilajeva je kazala da je Kancelarija UN za ljudska prava spremna da pomogne Vladi Srbije u tim naporima, u bliskoj saradnji s međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao i sa državnim institucijama i organizacijama iz oblasti civilnog društva. Navi Pilaj je podsetila da će sledeće godine Savet UN za ljudska prava na Univerzalnom periodičnom pregledu analizirati konkretne korake koje su srpske vlasti učinile u oblasti zaštite ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: