Istraživanje:Srbi narod najhrabriji

Beograd -- Najnovije istraživanje američkog Bredli univerziteta o samopouzdanju pokazalo je da su Srbi najhrabriji narod na svetu.

Izvor: Kurir, Mondo
Podeli

Učesnici ankete, kojih je bilo više od 17.000, odgovarali su u ime svoje nacije, ali su im postavljana i pitanja koja se tiču ostalih naroda. Većina njih se slaže da je u konkurenciji 53 zemalja upravo Srbija zaslužila da zauzme prvo mesto i iza sebe ostavi SAD, koje su se našle na šestoj poziciji, kao i Japan, koji je na poslednjem mestu, prenosi Mondo pisanje Kurira.

"Srbi su najhrabriji i najsamopouzdaniji narod na svetu. Tako misle sami Srbi, ali tako misle i ostali građani sveta, koji su priznali da je Srbija poslednjih godina prošla kroz težak period, ali da zbog toga Srbi nikada nisu klonuli duhom", rekla je dr Miranda Hiti, jedna od istraživača s odeljenja za psihologiju.

Psiholog Aleksandra Janković se slaže sa svojom američkom koleginicom i zaključkom da, kako kaže, spadamo u neku vrstu obeleženog naroda.

"Kod nas je izražen kult očuvanja ličnog dostojanstva, vere u sebe i neverovatnog potencijala. Zbog toga ne čude ovi rezultati, kada se zna šta smo preživeli, a opet prošli bez ozbiljnih defekta. Ono što drugi ne mogu ni da zamisle, mi smo uspeli da uspešno prevaziđemo, a za to je neophodna velika hrabrost", rekla je Jankovićeva.

Bojan Dimitrijević, istoričar i vojni analitičar, kaže da smo takvu sliku poslali u sveti zahvaljujući devedesetim godinama.

"Tada smo stvorili sliku naroda s izraženim inatom i samopouzdanjem, sliku velikih ratnika. Kako u našoj javnosti, tako i u državama koje nas okružuju, okarakterisani smo kao zajednica koja je spremna na izazove, bez obzira na cenu", rekao je on i dodao da je to stvarnost čije su posledice kobne po nas.

Naš poznati pesnik i akademik Matija Bećković u razgovoru za Kurir kratko je rekao da nam takvi stereotipi u svetu zapravo samo smetaju.

"Zbog njih smo tako kotirani, a moram da primetim da su veoma hrabri oni koji su rekli da smo mi Srbi hrabri", u svom duhovitom maniru odgovorio je Bećković.

Zemlje u kojima žive "junačine"

1. Srbija
2. Čile
3. Izrael
4. Peru
5. Estonija
6. SAD
7. Turska
8. Meksiko
9. Hrvatska
10. Austrija

A ovde oni koji to nisu

1. Južna Koreja
2. Švajcarska
3. Maroko
4. Slovačka
5. Fidži
6. Tajvan
7. Češka
8. Bangladeš
9. Hongkong
10. Japan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu