Žbogar: Politički dijalog odmah

Visoki predstavnik EU i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio da politički dijalog Kosova i Srbije treba da počne odmah.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

10:12

Default images

Takođe, ističe on, lideri obe strane treba da preuzmu odgovornost za rešavanje problema severa, koji podiže tenzije i onemogućava razvoj.

Podsetimo, na severu Kosova Srbi su većina stanovništva i ne prihvataju kosovske institucije. Na severu funkcionišu institucije Srbije, a uticajne članice EU traže da te institucije, koje nazivaju paralelnim, budu raspuštene.

U intervjuu za današnju Koha ditore, Žbogar je rekao da je tokom poslednjeg susreta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija, Eštonova objasnila detalje zahteva EU o političkom dijalogu Kosova i Srbije.

Očekuje se da taj zahtev vrlo brzo bude objašnjen i premijeru Srbije Ivici Dačiću.

Priština i Beograd, prema EU, treba da reše sve otvorene probleme oko severa i postojanja obe države, kako bi se olakšao put ka razvoju, odnosno integrisanju u EU.

Visoki predstavnik EU je izrazio nadu da će izveštaj o studiji izvodljivosti konstatovati da Kosovo može da počne dijalog o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi o tome odluku u decembru donele zemlje članice EU.

Žbogar je tokom prošle nedelje boravio u Sjedinjenim Američkim Državama gde je objasnio ciljeve EU i za njih dobio podršku Vašingtona.

U SAD je dobio i podršku za nastavak misije Euleksa na Kosovu. O produženju mandata Euleksa do 2014. godine treba da odluči Skupština Kosova na jednoj od prvih sednica jesenjeg zasedanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: