LGBT lutke u Beogradu

Postavkom "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka" u centru Beograda nastavljena akcija protiv predrasuda prema LGBT populaciji i za promociju jednakosti.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

11:53

Default images

Na Trgu republike postavljene su kartonske lutke LGBT osoba sa transparentima "Ne sudi knjizi po koricama", "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Stop predrasudama i neznanju", "Ponosan što postojim", kao i figura žene sa transparentom: "Ja volim svog gej sina".

Aktivisti GSA prolaznicima dele brošure koje ukazuju na probleme LGBT populacije i pozivaju na toleranciju.

Predsednik Gej strejt alijanse (GSA) Lazar Pavlović rekao je novinarima da se položaj gej populacije u Srbiji poboljšava, ali "senzibilizacija građana kasni i na tome se mora raditi".
Tanjug
"Cilj akcije je ukazivanje građanima na probleme gej populacije i ne možemo reći da se stvari ne pomeraju - i što se tiče državnih organa i institucija, kao i građana, ali to ne ide željenim tempom", rekao je Pavlović.

Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba", počeo je 8. juna u Novom Sadu, a potom u Nišu, sa ciljem da kroz razne aktivnosti u nekoliko
gradova u Srbiji doprinese ukidanju predrasuda prema LGBT populaciji i da promoviše princip jednakosti i nenasilja.

Tokom juna organizovane su projekcije filmova, promocije kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije i promotivne žurke.

U realizaciji projekta učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji. Cilj projekta je smanjenje diskriminacije, pozitivno delovanje na širu društvenu zajednicu i ukazivanje na značaj tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti.

Projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava" koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava, a podržala ga je i
ambasada Holandije u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: