Egipat: Ukinuto vanredno stanje

U Egiptu je danas, posle 30 godina, ukinuto vanredno stanje, saopštila je vojska, a prenosi državna agencija Mena.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

15:22

Default images

Egipatski vrhovni savet oružanih snaga, koji je na vlasti od kada je svrgnut nekadašnji predsednik Hosni Mubarak, naveo je u saopštenju da će vojska nastaviti da izvršava svoj zadatak obezbeđivanja egipatskih građana.

I državna egipatska televizija je javila da je vanredno stanje danas ukinuto.

Vanredno stanje uvedeno je posebnim zakonom 1981. godine posle ubistva nekadašnjeg predsednika Egipta Anvara el Sadata. Važenje tog zakona je od tada u više navrata produženo, a poslednji put to je učinjeno 2010. godine, kada je zakon obnovljen na dve godine, do 31. maja 2012.
Hosni Mubarak (Beta)
Inače, u subotu bi trebalo da bude izrečena presuda svrgnutom egipatskom lideru Hosniju Mubaraku, njegovim sinovima i šefovima bezbednosti, koji su optuženi za ubistva demonstranata i korupciju.

Tužilaštvo je zatražilo smrtnu kaznu za Mubaraka, ali tokom suđenja, koje je počelo prošlog avgusta, nije izneto dovoljno čvrstih dokaza, pa postoji mogućnost da bi dugogodišnji lider Egipta mogao da bude oslobođen optužbi ili da, ukoliko bude proglašen krivim, dobije mogućnost za žalbu.

Presuda Mubaraku izriče se u trenutku kada je zemlja duboko polarizovana usred burne tranzicije kojom upravljaju vojne vlasti.

Velike promene, koje su se dogodile u Egiptu otkako je Mubarak uhapšen prošlog aprila, kulminirale su tokom prvog kruga predsedničkih izbora prošle sedmice, kada su najviše glasova osvojili kandidat islamističke stranke Muslimanska braća i bivši Mubarakov premijer.

Islamisti, koji su nekada bili proganjani i zatvarani, sada su preuzeli primat na političkoj sceni, nakon velike pobede na parlamentarnim izborima, održanim krajem prošle i početkom ove godine, podseća agencija Frans pres.

Mubarak je optužen za korupciju i ubistva oko 850 demonstranata tokom masovnih pobuna u kojima je svrgnut u februaru 2011. Za ubistva su optužena i sedmorica njegovih šefova bezbednosti, dok su za korupciju optužena i dva njegova sina Ala i Gamal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: