Razdvojena suđenja Miri Marković

Viši sud u Beogradu ponovo je razdvojio suđenje nekadašnjoj predsednici JUL-a Miri Marković od procesa protiv optuženih za nelegalnu dodelu stanova Vlade Srbije

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

15:27

Default images

Njen branilac se nije pojavio na suđenju, a njegovo prisustvo je obavezno jer se Markovićevoj sudi u odsustvu.

Udovica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića je u bekstvu i za njom je raspisana međunarodna poternica,a njen branilac Zdenko Tomanović danas je bio na suđenju u Specijalnom sudu gde zastupa odbeglog Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina.

Sud je ranije doneo odluku da se postupak protiv Markovićeve spoji i da joj se sudi u odsustvu u istom procesu sa ostalim optuženima za malverzacije sa državnim stanovima na čelu sa bivšom sekretarkom Vlade Srbije Živkom - Cicom Knežević na čelu.

Markovićevoj je, posle bekstva iz Srbije 2005. godine, propalo jemstvo od 15.000 evra, koje je potom pripalo pravosudnom budžetu Srbije.

Ona u Ruskoj Federaciji uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom po naredbi nekadašnjeg Okružnog suda i još je na snazi.

Prema novoj optužnici Višeg tužilaštva, Markovićevoj će se suditi za zloupotrebu službenog položaja zato što je od 1. septembra do 13. oktobra. 2000. godine, koristeći svoj tadašnji društveni položaj kao predsednica Jugoslovenske levice, uticala da se Iloni Pešić nelegalno dodeli stan.

Pešićeva je bila dadilja njenom unuku od sina Marka Miloševića, koji je takođe u bekstvu, i ima status političke izbeglice u Rusiji.

Prekvalifikacijom krivičnog dela na teži oblik, tužilaštvo je sprečilo zastarevanje krivičnog gonjenja, jer će postupak protiv Markovićeve biti moguće da se vodi do jeseni 2012. godine.

Sud je na današnjem suđenju saslušao Kneževićevu, Milutina Miloševića, Miloša Batina, Zorana Perića, Petra Zekovića i Branislava Ivkovića.
Naredni glavni pretres zakazan je za 17. novembar, na kome bi trebalo da se saslušaju Mihalj Kertes, Miloš Lončar i Danilo Pantović.

Protiv Markovićeve se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi istraga zbog sumnje da je, zajedno sa sinom Markom Miloševićem, organizovala šverc duvana u Srbiju tokom devedesetih godina prošlog veka. Taj postupak je u prekidu pošto su u bekstvu, a biće nastavljen kada budu uhapšeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: