Ilarion:Probleme rešavati strpljivo

Šef Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije smatra da se problemi između Crne Gore i SPC u toj državi moraju rešavati strpljivim dijalogom.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

10:07

Default images

"Očigledno je da problemi koji su se nakupili u crkveno-državnim odnosima u Crnoj Gori moraju biti rešavani između vlasti suverene crnogorske države i predstavnika SPC tokom strpljivog dijaloga sa puno uzajamne pažnje i strpljenja", kazao je mitropolit Ilarion za Politiku.

On navodi da rešenje ovih pitanja "nije moguće bez ozbiljnog uvažavanja kanonskih osnova pravoslavne crkve, koji imaju viševekovnu tradiciju, koja odražava njenu duhovnu prirodu i u skladu je sa njenim visokim prizvanjem".

"Tokom mojih skorašnjih susreta sa predstavnicima državnog rukovodstva Crne Gore, više puta sam čuo izjave da ideja stvaranja jedine crnogorske pravoslavne crkve ne podrazumeva mešanje u kanonski poredak. Međutim, mora se priznati da realni uspeh u ostvarivanju takve vrste reforme može biti postignut samo uz uvažavanje mišljenja srpske Patrijaršije koja je istorijski nadležna za pitanja crkvenog života pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori", kazao je mitropolit Ilarion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: