Sreda, 20.07.2011.

01:11

Poslednji let šatla Atlantis

Svemirski šatl Atlantis se noćas odvojio od Međunarodne svemirske stanice i krenuo na poslednji let, ka Zemlji. To je kraj šatl programa američke agencije NASA.

Izvor: Beta

Default images

Sletanjem šatla sa četiri člana posade, koje se očekuje u četvrtak, biće okončan 30-godišnji program američke Nacionalne svemirske agencije NASA.

Atlantis će se zatim pridružiti isluženim šatlovima Diskaveri i Indivor i postati muzejski eksponat.

Atlantis je kraj Međunarodne svemirske stanice bio osam dana i ostavio zalihu hrane, odeće i drugih potrepština za godinu dana.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici sada boravi šest astronauta.

Međunarodna svemirska stanica će, prema planovima, funkcionisati bar do 2020. godine, a pošto je NASA odustala od šatlova, održavanje stanice će zavisiti od drugih zemalja, dok će američki astronauti leteti ruskim kapsulama Sojuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: