Stari zanati na umoru

U cilju sprečavanja izumiranja starih zanata, poput sarača, tkača i opančara, u zadužbini Nikole Spasića otvoren je prvi Centar zanatlija i preduzetnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

21:55

Default images

I dok se zanatlije žale da je nerealno da plaćaju PDV od 18 posto, država najavljuje povoljnije kredite, ali ne i smanjenje poreza.

Jedan od načina da se spreči izumiranje starih zanata je njihova bolja promocija. U Centru zanatlija i preduzetnika će majstori umetnina iz cele Srbije moći da predstave svoje proizvode, a stranci da upoznaju raznolikost Srbije.

Miomir Aleksić je treća generacija opančara, a posao je proširio i na izradu narodnih nošnji. Već 29 godina vodi radionicu, koju je polako počela da preuzima njegova starija kćerka. Ističe da je za opstanak starih zanata važna njihova promocija i mogućnost da prodaju svoje proizvode.

"Mi možemo da proizvedemo, ali nemamo gde da ih plasiramo, jer lokali su preskupi gde bi se to prodavalo. Drugo, još jedan stvar koja nije nimalo popularna, 18 odsto je PDV na stare zanate. Mi smo vezani za kulturu, pretežno kuluturno umetnička društva, žive od donacije, zamislite kada im uzmete 18 podsto PDV“, kaže Aleksić.

U promocija starih zanata svakako bi mogao da pomogne i prvi centar zanatlija i preduzetnika otvoren u Beogradu. Tu posetioci mogu da vide kako izgleda oprema za konje koju su srpske zanatlije radile po porudžbini britanskog dvora, albumi za slike napravljeni za princa Čarlsa, kao i koliko je precizan filigranski rad kraljevačkog kujundžije.

"Moj cilj je bio da prevnestveno da zanate iz cele Srbije za koje i ja rođen u Srbiji nisam znao da postoje da to u knez mihajlovoj prezentujemo na pravi način i da pružimo mogućnost mladima koji imaju sklonosti ka zanatima“, kaže Miomir Hreljac iz Rezime art fondacija.

I država je spremna za pomogne. Za sada nema ništa od smanjenja poreza, ali najavljuju da spremaju povoljne kredite za pomoć starim zanatima.

"To se planira ove godine, odvaja se posebna kreditna linija preko fonda za razvoj. biti usmerena samo na one koji imaju sertifikate da su njihovi zanati umetnički zanati, koji ispunjavaju sve propisane uslove“, kaže Dragan Janjić, pomoćnik ministra ekonomije.

Ministarstvo ekonomije je već utvrdilo vrlo jasne kriterijume da bi neko dobio sertifikat starog zanata. Neophodno je poznavanje načina izrade i korišćenja materijala na način kako je to rađeno u prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: