Četvrtak, 30.09.2010.

12:51

Predstavljena knjiga o raspadu DOS

Knjiga političkog analitičara Ognjena Pribićevića "Uspon i pad DOS-a", o unutrašnjim sukobima i raspadu DOS, predstavljena je u Institutu društvenih nauka.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Prema rečima autora, uloga DOS-a je ključna i istorijska jer je to jedina grupacija koja je okupila opozicione stranke u Srbiji i uspela da sruši Miloševićev režim.

"Najveće dostignuće DOS-a je to što nema više ratova, političkih ubistava, ogromne inflacije i što je Srbija opet postala član međunardne zajednice", rekao je Pribićević.

"Srbija se devedesetih godina zatvarala, prihvaćena je ideologija marksizma i lenjinizma koju je nakon pada Berlinskog zida svet napustio, a i narod je davao veliku podršku takvom političkom kursu Slobodana Miloševića", dodao je Pribićević.

Lideri DOS-a će u istoriji ostati zapamćeni kao osobe koje su smenile najtragičniji režim, međutim ciljevi koje su definisali nisu ostvareni zbog sukoba koji se između njih pojavio, ocenio je autor.

Autor, koji je bio aktivan učesnik i svedok političkih zbivanja i promena u Srbiji 2000. godine, daje odmerenu i objektivnu sliku tih burnih događaja i analizira glavne linije političkih podela i ulogu medija, kazao je Simić.

Autor Ognjen Pribićević rekao je, gostujući u vestima B92, da se na pisanje knjige odlučio jer su dešavanja 2000. godine i neposredno posle toga imala veliki uticaj na to kako danas živimo.

Knjigu je, kako kaže, napisao na engleskom jeziku, jer u Evropi i svetu postoji veliko interesovanje za taj deo srpske istorije.

"Ljudi ophrvani težinom problema ekonomskih, koji su i danas vrlo jasni i vidljivi, često zaboravljaju ove stvari. Dovoljno se samo podsetiti ratova i političkih ubistava i da shvatimo koliko je velikih problema“, kaže Pribićević.

"Što se tiče glavnog nedostatka ili pada DOS-a, DOS je pre svega pao zbog svađa unutar te grupacije između dve najjače stranke u to vreme, koje su zapravo najveći deo svog vremena potrošile upravo u međusobnim sukobima, svađama, umesto da su radili ozbiljnije na reformi sistema", dodaje on.

Možete pogledati snimak celog gostovanja Pribićevića u Vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: