Predstavljena knjiga o raspadu DOS

Beograd -- Knjiga političkog analitičara Ognjena Pribićevića "Uspon i pad DOS-a", o unutrašnjim sukobima i raspadu DOS, predstavljena je u Institutu društvenih nauka.

Izvor: B92, Tanjug Srbija
Podeli

Prema rečima autora, uloga DOS-a je ključna i istorijska jer je to jedina grupacija koja je okupila opozicione stranke u Srbiji i uspela da sruši Miloševićev režim.

"Najveće dostignuće DOS-a je to što nema više ratova, političkih ubistava, ogromne inflacije i što je Srbija opet postala član međunardne zajednice", rekao je Pribićević.

"Srbija se devedesetih godina zatvarala, prihvaćena je ideologija marksizma i lenjinizma koju je nakon pada Berlinskog zida svet napustio, a i narod je davao veliku podršku takvom političkom kursu Slobodana Miloševića", dodao je Pribićević.

Lideri DOS-a će u istoriji ostati zapamćeni kao osobe koje su smenile najtragičniji režim, međutim ciljevi koje su definisali nisu ostvareni zbog sukoba koji se između njih pojavio, ocenio je autor.

Autor, koji je bio aktivan učesnik i svedok političkih zbivanja i promena u Srbiji 2000. godine, daje odmerenu i objektivnu sliku tih burnih događaja i analizira glavne linije političkih podela i ulogu medija, kazao je Simić.

Autor Ognjen Pribićević rekao je, gostujući u vestima B92, da se na pisanje knjige odlučio jer su dešavanja 2000. godine i neposredno posle toga imala veliki uticaj na to kako danas živimo.

Knjigu je, kako kaže, napisao na engleskom jeziku, jer u Evropi i svetu postoji veliko interesovanje za taj deo srpske istorije.

"Ljudi ophrvani težinom problema ekonomskih, koji su i danas vrlo jasni i vidljivi, često zaboravljaju ove stvari. Dovoljno se samo podsetiti ratova i političkih ubistava i da shvatimo koliko je velikih problema“, kaže Pribićević.

"Što se tiče glavnog nedostatka ili pada DOS-a, DOS je pre svega pao zbog svađa unutar te grupacije između dve najjače stranke u to vreme, koje su zapravo najveći deo svog vremena potrošile upravo u međusobnim sukobima, svađama, umesto da su radili ozbiljnije na reformi sistema", dodaje on.

Možete pogledati snimak celog gostovanja Pribićevića u Vestima TV B92.

strana 1 od 115 idi na stranu