Tužilaštvo: Đorđeviću 35 godina

Hag -- Haško tužilaštvo zatražilo je da se penzionisani general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević osudi na 35 godina zatvora ili na doživotnu zatvorsku kaznu.

Izvor: Beta
Podeli

Đorđević je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999.

Zahtev tužilaštva, izveštačima je danas, na redovnoj konferenciji za štampu u Hagu, prenela predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

U završnoj reči na suđenju, tužilac Čester Stemp juče nije predložio primerenu kaznu, ali je zatražio od sudskog veća da Đorđevića proglasi krivim po svim tačkama optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Izlažući završne argumente, branilac Dragoljub Đorđević jutros je zahtevao da general Đorđević bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu.

Suđenje Đođeviću počelo je u Hagu krajem januara prošle godine, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru.

General Đorđević je, posle višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Po istoj optužnici, sud u Hagu je u februaru prošle godine na 22 godine zatvora nepravosnažno osudio bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Za pomaganje i podržavanje zločina nad kosovskim Albancima, tada su na po 15 godina zatvora osuđeni bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević.

Svi su na presude uložili žalbe, a apelacioni postupak je u toku.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Albancima.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu