Poginulo 70 osoba za vreme finala

Kampala -- Prema novom bilansu, u dve odvojene eksplozije u glavnom gradu Ugande Kampali poginulo je 70 osoba, koje su gledale prenos finala Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Među poginulima je i jedan američki građanin, dok ih je najmanje troje ranjeno, saopšteno je iz američke ambasade u Kampali.

Najveći broj žrtava zabeležen je u jednom ragbi klubu u centru Kampale, dok se druga eksplozija dogodila u jednom etiopskom restoranu, u kome su se nalazili Amerikanci.

Portparol policije Džudit Nabakoba izjavila je da je među mrtvima 10 Etiopljana ili Eritrejaca, a državni ministar za prvu pomoć Džejms Kakoza rekao je novinarima da je u gradskoj mrtvačnici obavešten da ima 70 mrtvih, prenele su agencije.

Ranije danas, šef policije u Kampali izjavio je da je za napade možda odgovorna somalijska ekstremistička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, a predsednik Ugande Joveri Museveni je rekao da je to "kukavički akt terorista al Šababa".

Veliki broj vojnika i dobro naoružanih policajaca blokirao je područje oko "Etiopskog sela", odakle su evakuisani svi ranjeni u eksploziji. Broj ranjenih još nije saopšten.

U Ugandi, posebno na severu te zemlje, više od dve decenije traje sukob vladinih snaga i pobunjeničke grupe LRA, u kojima su dosad poginule hiljade civila, a broj raseljenih osoba je preko 1,5 miliona.

Žrtvama u dve eksplozije u Ugandi se broj stradalih u toj zemlji u vreme održavanja upravo završenog Svetskog fudbalskog prvenstva u Južnoj Africi povećao na 72.

Policija je, naime, saopštila da je 15. juna, u vreme kada su igrane prve utakmice završnog dela svetskog prvenstva, dvoje dece izgorelo u požaru. Oni su stradali za vreme dok su njihovi roditelji gledali TV prenos jedne fudbalske utakmice iz Južne Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 910 idi na stranu