Češka dobija vladu desnog centra

Češki premijer Petr Nečas, lider Građanske demokratske stranke (ODS), izjavio je da je formirao trostranačku koalicionu vladu desnog centra.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2010.

18:02

Default images

Nečas je za sebe uzeo šest od ukupno 15 ministarstava među kojima odbranu i industriju.

Koalicionim partnerima konzervativnoj TOP 90 Karela Švarcenberga prepustio je pet ministarstava, a centrističkoj stranci Javni poslovi (VV) bivšeg pisca i novinara Radeka Jona četiri ministarstva.

Nečas je neke portfelje poverio bivšim ministrima prethodne liberalne vlade Mireka Topolaneka.

Tako će na čelu ministarstva spoljnih poslova biti Karel Švarcenberg, a na čelu ministarstva finansija Miroslav Kalousek.

Bivši ministar za evropske poslove u Topolanekovoj vladi, Aleksander Vondra sada će biti ministar odbrane, javile su agencije.

Novi ministar unutrašnjih poslova biće Jon Radek a Petr Nečas će koordinirati budžetskim reformama, zdravstvom i penzijama, kao i odlukama koje se odnose na velike državne firme, među kojima su energetski gigant CEZ i avionska kompanija "Čeh Erlajns".

Ostaje da tri koaliciona partnera potpišu sporazum i da predsednik Vaclav Klaus nominuje kabinet, posle čega parlament treba u roku od 30 dana da glasa o poverenju novoj vladi.

Dotle će odlazeći premijer Jan Fišer, koji je godinu dana predvodio prelazni kabinet, uspostavljen nakon prošlogodišnjeg pada vlade desnog centra, ostati na dužnosti premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: