Bundestagu podeljen o Srbiji u EU

Poslanici nemačkog Bundestaga (donjeg doma parlamenta) podeljeni su po pitanju evrointegracija Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

17:48

Default images

Liberali ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea podržavaju dalji evropski put Srbije, dok su demohrišćani kancelarke Angele Merkel skeptični.

Član parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu Kristel Hapah-Kasan, liberal, ističe da u njegovoj stranci smatraju da zemlje zapadnog Balkana moraju da budu primljene u članstvo EU jer je to u interesu pomirenja regiona, preneo je radio "Dojče vele".

"Dojče vele" prenosi izjavu člana parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu iz Socijaldemokratske partije Ute Capfa da će se o razvoju u zemljama zapadnog Balkana razgovarati u parlamentarnom Odboru za spoljne poslove, a da li će Balkan biti na dnevnom redu i u samom parlamentu, za sada nije izvesno.

"Moja stranka podržava da se svim zemljama zapadnog Balkana i dalje pruža evropska perspektiva. Najvažnije je da Srbija ne bude obeshrabrena, jer je ona važna zemlja. Socijaldemokrate bi prihvatile kandidaturu Srbije, međutim naša stranka trenutno nije na vlasti", naglasio je Capfa.

I u Stranci nemačke levice pozitivno ocenjuju napore srpskih političara na putu ka evropskim integracijama.

Postoji, međutim, još otvorenih pitanja i neispunjenih uslova zbog kojih nije moguće zakazati konkretan datum pregovora o pridruživanju u Evropsku uniju, ocenjuje Tomas Nord, član parlamentarnog Odbora za pitanja Evropske unije.

"Mislim da sada svi čekaju koju će odluku doneti Međunarodni sud pravde po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova. To je suštinski preduslov i od toga će zavisiti kako će sa Srbijom biti nastavljeni pregovori o pridruživanju", dodao je Nord.

Predsednik Odbora za pitanja EU Bundestaga Gunter Krihbaum je početkom meseca, tokom posete Berlinu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, izjavio da će Nemačka i parlament i dalje partnerski i prijateljski pratiti Srbiju na njenom putu kao EU, podsetio je "Dojče vele".

"Uvereni smo da će do stabilnosti na zapadnom Balkanu doći tek onda kada Srbija postane članica. Ekonomski razvoj, blagostanje, demokratija i pravna država najbolje se razvijaju u okviru EU", kazao je Krihbaum.

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas demantovao je spekulacije iznesene u nekim srpskim medijima da se Berlin protivi daljem proširenju EU i istakao je da Nemačka podržava evropske integracije zapadnog Balkana.

"Nisam sreo nikoga ko se principijelno protivi ovom proširenju", istakao je Mas u Beogradu i ocenio da Srbija napreduje ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: