Sreda, 02.12.2009.

16:35

Prokuplje: Otvorena fabrika "Leoni"

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je u Prokuplju fabriku za proizvodnju kablova za autoindustriju koja posluje u okviru nemačke kompanije "Leoni".

Izvor: B92

Default images

Otvaranje ove fabrike ocenjeno je kao jedna od najznačajnijih investicija na jugu Srbije. U novotvorenoj fabrici zaposleno je oko 350 radnika od kojih je većina pre otvaranja fabrike prošlo obuku u Slovačkoj.

Fabrika “Leoni” u Prokuplju počela je da radi krajem oktobra. Na poslovima proizvodnje kablova za autoindustriju zaposlene su pretežno žene. Čelnici kompanije “Leoni“ najavljuju da će iz ovog grada, gde je stopa nezaposlenosti preko 35 odsto, u naredne dve godine zaposliti oko 2.000 ljudi.

Vlada Republike Srbije odobrila je kompaniji “Leoni” šest i po miliona evra pomoći.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je “Leoni” za Prokuplje isto što i “Fijat” za Kragujevac i da će Srbija uskoro postati centar autoindustrije u regionu.

Pored zapošljavanja radnika, čelnici “Leonija” najavljuju stalno usavršavanje zaposlenih, dobre uslove rada i kvalitetne proizvode.

“Pre četiri meseca nismo imali ništa, a sada imamo fabriku koja radi, proizvodi i koju su klijenti odabrali za proizvodnju. Došli smo ovde da ostanemo i da postanemo dobri građani Prokuplja i Srbije”, izjavio je predsednik upravnog odbora kompanije “Leoni” Uve Leman.

Zaposleni kažu da su zadovoljni uslovima u kojima rade. Oni očekuju da dobiju i bolje plate, jer je njihova zarada sada 15.300 dinara.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je pored ovako značajnih investicija ulaganje u infrastrukturu prioritet.

Pre “Leonija”, ovde je bila fabrika “Fiaz”, poznata po proizvodnji azbestnih proizvoda koja je ovoj nemačkoj kompaniji prodata za 56 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: